nieuws

‘Met deze woning heeft u goud in handen’

bouwbreed Premium

Een vakantiehuisje op het platteland kopen voor permanente bewoning. ‘Den Haag’ gruwelt ervan en wil het verschijnsel met regelgeving keihard aanpakken.

Maar terwijl minister Pronk en staatssecretaris Faber broeden op een aanvalsplan, stropen kooplustige Randstedelingen de mooiste plekjes af op zoek naar hun droomhuis. De kans dat zij daar tegenaan lopen is groter dan de mogelijkheid een huis op een Vinex-locatie in de wacht te slepen. Of, zoals een beheerder van een chaletpark op de Veluwe ons laat weten, “alles kan, zolang er maar wielen onder zitten…” De Woonspeurders in de Telegraaf biedt onder de rubriek ‘Zomerhuizen en recreatiegrond te koop aangeboden’ vele tientallen adressen van parken waar recreatiewoningen te koop zijn. Twee dagen lang trekken we er met de advertenties in de hand op uit om een leuk huis te bemachtigen. Ons verhaal is eenvoudig: door baanwisseling moeten we verhuizen en onze grote wens is vooral landelijk te wonen. In chaletpark ‘De Eyckenhoff’ in Putten heeft beheerder H. Metselaars het deze ochtend druk. Hij leidt juist een geïnteresseerde oudere dame door het park. Om het wachten te veraangenamen is er koffie, op die manier kunnen we even genieten van de rust die ‘De Eyckenhoff’ ademt. “Rust is ook de reden dat veel mensen hier willen wonen”, zal de beheerder later die morgen een paar keer opmerken. Van de huidige 147 chalets op ‘De Eyckenhoff’ zijn er naar Metselaars schatting zo’n 35 permanent bewoond. Hij toont ons een stenen bungalow, te koop voor 350.000 gulden. Het is het enige ‘echte huis’ op zijn park. De gemeente Putten staat alleen nog chalets van hout of kunststof met een maximale afmeting van zestig vierkante meter toe.

Laconiek

De chalets die ons in alle soorten en maten worden getoond zijn echter zonder uitzondering groter. “Dit is bestaand, dus dat mag nog”, legt Metselaars uit. “Nieuwbouw moet aan de 60 vierkante meter-eis voldoen. Maar”, voegt de beheerder er laconiek aan toe, “als de bouw eenmaal voltooid is, zul je echt niemand horen als je er bijvoorbeeld een serre aan zet. Je mag trouwens ook een blokhut van vier bij vier in de tuin plaatsen. Daar kraait ook geen haan naar.” In zijn kantoor toont Metselaars de inschrijvingsformulieren waarmee kopers zich als bewoner bij de gemeente kunnen inschrijven. “De gemeente doet daar niet moeilijk over”, benadrukt Metselaars als wij opperen dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over wonen op bungalowparken. “De belangstelling is zo groot dat de gemeente zelf deze formulieren heeft gemaakt.” Daarbij komt, zo weet hij, dat er Europese regelgeving in de maak is die permanent bewonen van een recreatiewoning toestaat: “In heel Europa mag het. Alleen Denemarken en Nederland doen moeilijk.”

Rechtszaak

“In januari dient voor het Europees hof een rechtszaak over het permanent wonen op recreatieparken”, beweert E. Camminga. Hij is werkzaam bij Greenvillage Developments BV dat momenteel drie parken in Beekbergen ontwikkelt. “Maar”, benadrukt Camminga op park ‘De Reeënberg’, “bij de verkoop van de bungalows willen wij op een uitspraak daarvan niet vooruitlopen. We gebruiken het daarom zeker niet als verkoopargument.” ‘De Reeënberg’ ligt midden in de bossen. De bungalows op erfpachtkavels van 500 tot 800 vierkante meter kosten rond de 250.000 gulden. “De belangstelling is groot”, benadrukt Camminga die ons al snel een lijst met te koop staande huisjes in de hand drukt. Als wij zeggen dat wij een huis voor permanente bewoning zoeken betrekt zijn gezicht. “Dan kunnen jullie hier niet terecht. Permanente bewoning is verboden. Deze huisjes zijn puur voor recreatief gebruik. Daar moet je als koper ook voor tekenen.” Camminga raadt ons aan deze regels vooral niet aan de laars te lappen. “De gemeente ziet er streng op toe. Het is net de KGB die regelmatig komt controleren. Of bountyhunters die op zoek zijn naar bewijzen die duiden op permanente bewoning.” Ondanks zijn woorden maken we toch maar even een rondje. Al snel stuiten wij op een huisje dat te koop staat. De eigenaresse, mevrouw Wisse, werkt in haar royale voortuin. “Ik woon hier al twee jaar zonder problemen”, zegt zij stellig. “Als je maar in een andere gemeente staat ingeschreven. En of dat nu bij familie, vrienden of oude buren is, maakt niet uit. We zijn nog nooit gecontroleerd.”

Boerderijtje

“U zoekt iets permanents? Dan heeft u aan zo’n lange bak niets.” Beheerder Jansens van chaletpark ‘De Konijnenburg’ wijst achteloos naar een rechte stacaravan van een meter of zeven. Hij heeft iets veel beters voor ons. Tot een jaar geleden was ‘De Konijnenburg’ nog een gewone camping. Maar ontwikkelaars hebben zich over het terrein ontfermd en venten de kavels in het park nu in een hoog tempo uit. Jansens neemt ons mee naar huisjes die op het eerste gezicht ogen als boerderijtjes. In feite zijn zij niet meer dan veredelde caravans. De wielen zijn keurig weggewerkt achter kunststofplaten. “Onderhoudsvrij. Eén keer per jaar met de hogedrukreiniger afspuiten en je bent klaar.”

Makkelijk

Echt wonen op ‘De Konijnenburg’ is geen probleem. “Dat kan. Je kunt alleen niet terugvallen op de sociale voorzieningen van de gemeente. Daar is Putten makkelijk in. Geld brengen vinden ze prima, maar aan geld halen hebben ze een broertje dood.” Op bungalowpark ‘Patersven’ in het Brabantse Zundert heerst een echte vakantiesfeer. “Alle zeventig huisjes die we puur hebben voor de verhuur, zitten vol”, vertelt manager F. Cornelis. De voormalige camping is volop in ontwikkeling. Uiteindelijk moet het park vijfhonderd huisjes tellen. Tijdens een wandeling over ‘Patersven’ vallen we van de ene verbazing in de andere. Het recreatiepark is een allegaartje van bouwsels. “Er kan hier veel”, zegt Cornelis, wijzend op de caravan naast een flink uit de kluiten gewassen bungalow. Alleen permanent wonen blijkt niet tot de mogelijkheden te behoren. Althans, niet officieel. “Ik weet niet of het voorkomt”, zegt Cornelis zo oprecht mogelijk. Formeel mag iemand op Patersven twaalf weken onafgebroken in zijn huis wonen, daarna moet hij zes weken weg zijn. “Het is alleen nog nooit gecontroleerd.” Hij kent de geruchten over aanpassing van de regels door ‘Europa’. “Maar zolang er niets op papier staat vertrouw ik daar niet op.” Officieel moet een huiseigenaar op Patersven zijn bezit ook voor de verhuur aanbieden. “Maar de verhuurprijs bepaal je zelf. En jullie begrijpen dat wanneer je tienduizend gulden huur per week vraagt, het niet storm loopt.” Cornelis heeft nog wel wat kavels beschikbaar. Maar willen we echt iets moois, dan moeten we een kijkje gaan nemen in ‘Residentie Patersven’, het nieuwste gedeelte van het park. Achter de receptie verrijst dit luxegebied waarop 120 woningen komen te staan, in kavelgrootte variërend van 325 tot 728 vierkante meter. Niet alleen oogt dit gedeelte van het park stedenbouwkundig rustiger, de woningtypen zijn ook meer op elkaar afgestemd.

Goud

Cornelis: “Dit is gewoon mooi. Een op zichzelf staand wijkje dat kan terugvallen op centrale voorzieningen als zwembad en restaurant van het park.” Voor een kleine 350.000 gulden kunnen we eigenaar worden van een complete woning met rieten dak. En één ding weet de manager zeker. “Mag hier straks toch officieel permanent worden gewoond, dan hebben we goud in handen.”

‘Vergunning voor serre en blokhut niet nodig’

Bungalowpark Patersven in Zundert is een allegaartje van bouwsels.

Formeel moet elke huiseigenaar in dit park zijn bezit ook voor de verhuur aanbieden. Het nieuwste gedeelte van het park heet ‘Residentie Patersven’, een luxegebied waarop 120 woningen verrijzen. Hier zijn de woningtypen meer op elkaar afgestemd.

Chaletpark ‘De Eykenhoff’ in Putten telt 147 woningen, in alle soorten en maten. Een stenen bungalow staat te koop voor 350.000 gulden. Het is het enige ‘echte huis’ in het park.

De gemeente staat alleen nog chalets toe van hout of kunststof en heeft restricties gesteld aan de omvang.

Wonen aan het water is en blijft in trek, of het nu gaat om recreatieve of permanente behuizing.

Reageer op dit artikel