nieuws

Los Angeles heeft duurste metro van de wereld

bouwbreed Premium

New York is de grootste stedelijke agglomeratie in de Verenigde Staten met het meest uitgebreide metronetwerk. Met een eenvoudig lijntje van 28 kilometer kan Los Angeles daar natuurlijk niet tegenop, maar die ondergrondse verbinding is wel veruit de duurste van Amerika

Volgens burgemeester Riordan is de nieuwe lijn bovendien de duurste ter wereld. Niet dat hij daar prat op gaat. Integendeel. “Er komt nooit meer één meter bij”, zo verzuchtte hij bij de opening van de lijn die Hollywood verbindt met Long Beach. Een afstand die inclusief alle stoppen op de tussenstations in 28 minuten wordt afgelegd. “Probeer dat eens met de auto”, aldus Riordan. De stad heeft voor dit vlotte traject het lieve bedrag van 5,2 miljard dollar betaald. Dat is omgerekend 446.000 gulden per kilometer. Oorzaak van de enorme overschrijding van de oorspronkelijke begroting zat ‘m deels in de vulkanische ondergrond van Los Angeles. De bouwers moesten om een ondergrondse geiser heen, bleven steken in een uitloper van de berg Santa Monica en moesten zich een weg graven langs tal van fundamenten waarop LA’s luxueuze wolkenkrabbers rusten. “Niemand kon dat allemaal voorzien, maar het is nu genoeg”, aldus Riordan tijdens de eerste rit van zijn metro die ‘aardbevingbestendig’ zou zijn.

Reageer op dit artikel