nieuws

Kritische kanttekeningen bij datakabels in Duitse riolen

bouwbreed

Een Amsterdamse proef met 5,5 kilometer datakabel door het riool kan op termijn leiden tot minder opengebroken straten. In Berlijn, Hamburg en Hanau is het al zover. Deze gemeenten privatiseerden de riolering, waarna de nieuwe exploitanten de infrastructuur voor andersoortig gebruik aanboden. Dochterbedrijven sloten allianties met telecombedrijven die hun kabels onderbrengen in de rioolbuizen. Maar er klinken ook waarschuwingen.

Dubbel gebruik van rioolbuizen spaart kabelbedrijven veel geld op grondwerk en tracérechten. Duitsland telt ruim 400.000 kilometer openbaar en 2 miljoen kilometer particulier riool. De gemiddelde doorsnede van de openbare leidingen is 2 tot 30 centimeter. Een kabel met 144 glasvezels is om en nabij 1 centimeter dik. Hamburg laat de kabels door middel van een Zwitserse montagerobot leggen. Deze zogeheten FAST komt van Kate, de Zürichse fabrikant van rioolrobots. Met dit systeem werd inmiddels om en nabij 30 kilometer rioolbuis bekabeld. Dat gebeurt met behulp van zelfspannende ringen uit V4A-staal. De onderlinge afstand bedraagt 1,5 meter. Op elke ring zitten negen klemmen voor evenzoveel kabels en glasvezelbuizen. De FAST-robot legt dagelijks maximaal 150 meter kabel. Robotics Cabling bekabelde intussen ongeveer 50 kilometer rioolbuis in Berlijn. Dat gebeurt met robots van JT Elektronik uit Lindau. Hier hangen de leidingen aan geplugde haken. In het Berlijnse riool zitten om de 50 of 70 meter mangaten. Die bieden tevens plaats aan verdeeldozen. Het beduidend kleinere Hanau liet vorig jaar in het centrum een glasvezelring leggen. Handmatig legden monteurs kabels in 3 kilometer begaanbare rioolbuis terwijl een robot ruim 500 meter kleine buis bekabelde. Het Instituut voor Buisleidingen (IRO) uit Oldenburg dempt de euforie over het dubbele gebruik van de riolering. In kleinere buizen kunnen de leidingen en hun verankeringen de doorstroom hinderen. Het IRO vraagt zich verder af of de kabels niet knappen tijdens het doorspoelen onder hoge druk. En de buiswand kan door boorwerk voor geplugde haken lek raken. Niet in de laatste plaats waarschuwt het IRO voor problemen rond rioolrenovatie. Veel gemeenten kiezen voor het inbrengen van een kunststof bekleding. Die goedkope oplossing vervalt grotendeels wanneer in het riool kabels zitten. In de gevallen waarin het nog wel kan, levert de uitharding van de bekleding met ultraviolet licht moeilijkheden op. Tijdens dit proces ontstaan hoge temperaturen die de bekabeling beschadigen. De Duitse organisatie voor de bevordering van sleufloze aanleg (GSTT) erkent deze tekortkomingen. Om die reden komen volgens de GSTT alleen (recent) gerenoveerde riolen voor bekabeling in aanmerking. De organisatie overweegt of de rioolbeheerders noodzakelijke renovatie kunnen bekostigen met de verhuur van buisruimte. Onderzoeksinstituut dempt euforie over dubbel gebruik

Reageer op dit artikel