nieuws

Kaalslag makelaars Limburg voorspeld

bouwbreed Premium

Er komt in Limburg een koude sanering van makelaarskantoren. De huizenmarkt is in de zuidelijke provincie dusdanig aan het ontspannen dat het verkopen van huizen op vakmanschap aankomt. “De mindere goden zullen onherroepelijk het loodje leggen.”

Dat voorspelt J.H.B. Ernens, voorzitter afdeling Limburg van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De woningmarkt in Limburg is flink aan het veranderen. Door een toenemend aanbod loopt de gemiddelde verkooptijd van de huizen fors op. Ligt het landelijk gemiddelde reeds op zo’n 44 dagen, Limburg spant inmiddels de kroon met een verkooptijd van drie tot vijf maanden: “Voor een huis waar ik een paar maanden terug nog vier potentiële kopers voor had, heb je er nu nog maar twee”, zegt Ernens.

Nerveus

Gevolg is dat veel verkopers nerveus worden omdat zij wel al tot de aankoop van een nieuwe woning zijn overgegaan. Een forse daling van de vraagprijs kan voor de financiering verstrekkende gevolgen hebben. “Meer dan in het recente verleden zullen makelaars hun cliënten goed moeten voorlichten en wijzen op de huidige risico’s wanneer de opbrengst van het bezit wat te optimistisch wordt ingeschat.” Zijns inziens heeft deze benadering een direct gevolg voor de bedrijven die in de hausse van de woningmarkt in de onroerendgoedbemiddeling zijn gestapt. “Het snelle geld verdienen is voorbij. Ik verwacht dan ook dat vooral in de bemiddeling de grootste klappen zullen vallen.” Limburg telt 77 NVM- leden. Ernens schat dat in totaal meer dan honderd bedrijven zich met het onroerend goed in Limburg bezighouden. “Dat aantal zal ongetwijfeld binnen afzienbare tijd afnemen.” J.E. van der Reijd, voorzitter van de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBOG) reageert afgemeten op de stelling van Ernens. “Die opmerking is voor zijn rekening. Het gaat mij te ver om zo generaliserend over een bedrijfstak te praten.” Van der Reijd benadrukt dat zijn leden “gediplomeerde vakmensen zijn” en gelooft niet dat “zij als eerste buiten de boot zullen vallen”.

Op pagina 3:

Koper is al bijna koning in Limburgs woningland.

Reageer op dit artikel