nieuws

‘Je weet snel of je met een vakman hebt te maken’

bouwbreed

Door het grote personeelstekort kan directeur Van Houten van het uitzendbureau voor technisch en bouwpersoneel in het Friese Kootstertille op korte termijn zeker zeventig vaklieden gebruiken. Zijn zoektocht leidde nog niet tot concrete resultaten, beaamt hij. Toch is Van Houten, gesterkt door de positieve reacties, hoopvol gestemd dat dit over pakweg zes weken wel het geval zal zijn. “Er waren er bij die meteen mee wilden.” In gezelschap van twee medewerkers en onder tropische temperaturen (“Het was er bloedheet”) bezocht Van Houten vier bedrijven en nam hij een kijkje op verschillende bouwprojecten. Zijn eerste indruk: “Het tempo ligt er wat lager en er gebeurt nog veel met de hand. Bij de bouw van een viaduct gebruiken we in Nederland al snel een kraan, daar wordt nog heel veel gesjouwd.” Zelf sprak hij zo’n 25 mensen. “Je weet al snel of je met een vakman te maken hebt of niet. Dat merk je ogenblikkelijk aan de manier waarop iemand werkt. Het is vooral een kwestie van aanvoelen.” Hij spreekt over “een stukje mensenkennis”. Van Houtens zoekgebied bevond zich in een straal van zo’n 450 km om Praag, richting Hongarije tot boven Wenen. Al meer dan tien jaar komt hij geregeld in Tsjechië. Hij heeft er dan ook diverse kennissen, onder wie een geëmigreerde Nederlander die als tolk fungeerde. Handen en voeten kwamen er niet aan te pas, want ook met Duits en Engels kon hij zich goed verstaanbaar maken. Taal is dan ook geen onoverkomelijk probleem, stelt hij, ook niet bij de opleiding voor het VCA-certificaat die de Tsjechen in Nederland zullen moeten volgen. “Dat kan ook schriftelijk, en alles is te vertalen. Het gaat uiteindelijk om een stukje ervaring wat ze meenemen.”

Formaliteiten In tegenstelling tot Nederland kampt Tsjechië met een overschot aan bouwpersoneel. “De werkloosheid is hoog, dus is er een groot aanbod waaruit we kunnen selecteren.” Volgens Van Houten zijn er “een hoop vakmensen die in principe hier aan de slag willen”. Concrete aantallen noemt hij niet. Maar zeker is dat ook het financiële aspect een rol speelt; “wat hier een maandloon is, is daar een weekloon”. Voorlopig is het een kwestie van formaliteiten regelen. Tsjechië is geen EU-land dus moeten er verblijfsvergunningen via de arbeidsvoorziening geregeld worden. gegadigden kunnen dan voor drie maanden hier verblijven met een uitloop tot drie jaar. De meeste tijd gaat vooralsnog verloren aan het bemachtigen van een werkvergunning. Van Houten: “Dat vergt zeker zo’n zes weken. Om die procedure te versnellen hebben we contact gehad met de Nederlandse ambassade in Praag.”

Rekruteren

In eerste instantie denkt Van Houten aan het rekruteren van zo’n zes personen, vooral ijzervlechters en lassers. Vooruitlopend op hun komst is Fritech al bezig met de huisvesting. “Als er tientallen mensen mochten komen, dan willen we die zo veel mogelijk spreiden en dicht bij de werken huisvesten.” Ook al heeft deze missie heel wat haken en ogen, toch blijft Van Houten positief gestemd. “Ik hoop over anderhalve maand de eerste vakman hier te begroeten.” Directeur Van Houten van uitzendbureau Fritech is terug van een kort werkbezoek aan Tsjechië. Vijf dagen bezocht hij verschillende bedrijven en bouwplaatsen om technisch personeel te werven. Cobouw tekende zijn ervaringen op.

Reageer op dit artikel