nieuws

Horizontaal draaiende molen valt niet op

bouwbreed

Een molenbouwer in Leens heeft een unieke molen ontwikkeld die horizontaal draait. Het grote voordeel is volgens hem dat de molen amper opvalt en daardoor geen bijdrage levert aan horizonvervuiling.

Bovendien zou de nieuwe molen eenvoudig te verplaatsen zijn. De molen is ontwikkeld door de Groninger J. Feddema, die een exemplaar heeft opgesteld in het plaatsje Grijssloot. Volgens hem haalt zijn nieuwe molen de wind niet uit de hoogte maar uit de breedte, dankzij de relatief brede wieken. Volgens Feddema beschikt zijn nieuwe molen over een mechaniek waardoor deze constant wind vangt. Volgens de molenbouwer is het probleem van veel moderne windmolens dat ze vaak erg hoog zijn en daardoor zorgen voor horizonvervuiling in het landschap. De nieuwe horizontale molen valt aanzienlijk minder op. “Op een paar honderd vierkante meter kun je straks veel nieuwe molens plaatsen met een vergelijkbare capaciteit als de nieuwste windmolens in bijvoorbeeld de Eemshaven”, aldus Feddema, die nog onderzoekt of zijn uitvinding commercieel rendabel is. De Waddenvereniging, die kritisch staat ten opzichte van horizonvervuiling van grootschalige windmolens, is belangstellend. “Wij zijn niet zonder meer positief. Windmolens kunnen niet alleen zorgen voor horizonvervuiling, maar vormen soms ook een gevaar voor vogels. Bovendien is het energierendement vaak minder groot dan wordt voorgespiegeld.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels