nieuws

Hogere bouwkosten in VS door tekort aan vakmensen

bouwbreed Premium

Tekort aan geschoolde bouwvakkers is een nieuwe factor die de bouwkosten in de Verenigde Staten sneller doet stijgen.

“Het gaat vooral om de dichtbevolkte woonconcentraties in het oosten en men voelt de druk het sterkst in de openbare sector”, zegt professor economie M. Beck van het MIT (Massachusetts Institute of Technology). “Bouwcapaciteit is in sommige staten een schaars goed. In New York schreef geen enkel bedrijf in op een moderniseringsproject voor wegen en bruggen. Om tenminste een begin te kunnen maken, moest de overheid dat project combineren met andere.” “Wij hadden voor dit jaar op een stijging van de bouwkosten gerekend van 3,7 tot 5 procent”, vertelt Ch. Clapsaddle, hoofd dienst financiën van de staat Maryland. “Maar door de hoogconjunctuur én grote bouwactiviteiten zijn goede vakmensen erg schaars. Zij laten zich dus extra betalen, bouwbedrijven berekenen de overheid een extra toeslag van 5 tot 7 procent. Dit jaar komen wij op extra bouwkosten van 8 tot 12 procent.” “Zodra meer bouwcapaciteit beschikbaar komt, gaan de prijzen eerst omhoog tot er door meer concurrentie stabiliteit optreedt. Dat is in de openbare sector het snelst te merken, omdat elke dollar extra verantwoord moet worden”, verwoordt D. Tangherlini, plaatsvervangend hoofd openbare werken in Boston, het probleem.

Reageer op dit artikel