nieuws

‘Het is één grote kapitaalvernietiging’

bouwbreed

De tientallen belangstellenden hangen op de gang voor zaal 129. Gesmoes, gescharrel met kopieën.

Een oudere vrouw laat er geen misverstand over bestaan wat ze er allemaal van vindt. “Dat grote monster moet weg”, schreeuwt ze ongevraagd om zich heen. De twee kinderen van Jacqueline Overeem beginnen ondertussen langzaam moe te worden van het lange wachten bij de Raad van State. Overeem (39) woont in de Pijp, op honderd meter van de aan te leggen Noord-Zuidlijn. De verbinding vindt ze “één grote aantasting en kapitaalvernietiging”. De ruim negen kilometer lange lijn tussen het Buikslotermeerplein in Noord en Zuid/WTC krijgt acht stations en dreigt veel meer te gaan kosten dan de voorzichtige raming van 2,1 miljard gulden. Veel hoop dat uiteindelijk een streep door de ambitieuze plannen wordt gezet, heeft Overeem niet. “Het grootkapitaal wint bijna altijd”, is haar ervaring. Desondanks reisde ze af naar Den Haag, samen met haar twee kinderen van vijf en negen. In de hand een pak Multi Vit tegen de dorst en wat boterhammen. “We zien wel hoelang we het uithouden. Vanmiddag gaan we nog naar het strand en morgen naar Madurodam. Het is per slot van rekening ook vakantie.” De zitting begint een uur later dan gepland. In gezelschap van zeventig anderen bevolkt Overeem de zaal. Ze houdt het uiteindelijk drie kwartier vol. Net nadat advocaat mr. Sarolea namens twee actiegroepen nader ingaat op de vele gevolgen voor de monumentale binnenstad en de “ontwrichtende” consequenties voor de Pijp, vertrekt ze.

Reageer op dit artikel