nieuws

Grontmij maakt forse winst in eerste halfjaar

bouwbreed

Ingenieurs- en adviesbureau Grontmij maakt vanmorgen zeer positieve halfjaarcijfers bekend. Hoe hoog de winstcijfers uitvallen, wilde de onderneming gisteren nog niet bekend maken, maar analisten van de Rabobank gaan uit van een nettowinst van circa 17 miljoen gulden. Al eerder dit jaar had Grontmij zelf gemeld dit jaar een recordwinst te zullen boeken.

Het bedrijfsresultaat zou volgens eerdere voorspellingen dit jaar met circa 25 procent toenemen en de winst per aandeel met 15 procent. De positieve winstcijfers zijn voor een deel te danken aan de overname van het Amersfoortse installatieontwerpbureau Technical Management. Dit tweehonderd medewerkers tellende bureau met vijf vestigingen is toegevoegd aan de divisie Grontmij Bouw & Vastgoed. De strategie van het ingenieurs- en adviesbureau, een landelijke dekking na te streven voor gebouwgebonden advies- en ingenieursactiviteiten, is daarmee gerealiseerd. Grontmij boekte vorig jaar een omzet van 813 miljoen gulden en een winst van 27 miljoen. De winstcijfers betekenden toen ook al een toename van ruim 25 procent. Rabobank-analisten M. Aupers en T. Hovers zeggen dat Grontmij ook sterk profiteert van de ‘booming’ telecommarkt. De analisten zijn ook positief over de overname van 100 procent van de aandelen van VandenBroek International BV uit Driebergen en zijn Spaanse dochter Iberica in Barcelona. Het deze week overgenomen bedrijf telt 24 medewerkers, is gespecialiseerd in ontwerp en levering van complete drooginstallaties, en heeft een jaarlijkse omzet van 20 tot 25 miljoen gulden.

Strategie

De drooginstallaties worden met name toegepast voor het conserveren van bulkstoffen, voor volumereductie van zuiveringsslib en voor het drogen van organische fracties van afvalstoffen ten behoeve van hergebruik of toepassing als biobrandstof. De overname past in de strategie van Grontmij, die zich onder meer richt op de realisatie en exploitatie van installaties voor bedrijfsmatige verwerking van huishoudelijke en industriële reststoffen in Europese landen. Terugwinning van grondstoffen en energie is daarbij het oogmerk.

Reageer op dit artikel