nieuws

Geveke boekt forse winst door overnames

bouwbreed

Technische handelsonderneming Geveke heeft in de eerste helft van dit jaar 75,2 procent meer winst gemaakt dan in dezelfde periode van 1999. Het resultaat na belastingen en voor afschrijving van goodwill, bedroeg 30,6 miljoen gulden. Vorig jaar was dat nog 17,6 miljoen.

Lucratieve overnames liggen ten grondslag aan het royale winstcijfer. Ook de omzet steeg hierdoor fors (met 44,8 procent) tot ruim 1 miljard gulden. Het Naardense bedrijf heeft zich de eerste zes maanden van 2000 voornamelijk ingezet de winst per aandeel te verhogen door middel van strategische acquisities. Dat beleid was succesvol. De winst per aandeel steeg met 32 procent naar 6,51 gulden. Een ander speerpunt van het beleid was het sterk uitbreiden van de verhuuractiviteiten. Die hebben een flinke impuls gekregen doordat Geveke op 1 maart een belang van 49,9 procent nam in Cramo, een business-to-business verhuurder van machines, apparatuur en verplaatsbare kantoren en werkruimten. Het bedrijf is marktleider in Zweden en speelt ook een belangrijke rol in andere Scandinavische landen. De omzet voor dit jaar werd ten tijde van start van de deelneming geraamd op 389 miljoen gulden en de winst op 40,7 miljoen gulden. Geveke draait zo goed dat het in 1999 al de doelstellingen voor 2000 haalde. Daarom is een nieuw strategisch plan gemaakt voor de periode tot en met 2002. Dit plan wierp in de eerste helft van 2000 zijn eerste vruchten af.

Reageer op dit artikel