nieuws

Fugro’s winst daalt met 12,6 en omzet stijgt met 16 procent

bouwbreed Premium

Een 12,6 procent lagere winst bij 16 procent hogere omzet. Die cijfers presenteerde Fugro vrijdag over het eerste halfjaar van 2000.

Terwijl de geotechnische en bodemonderzoeken voor kabeltracés goed lopen, bleef de verwachte opleving van werk voor de oliemaatschappijen nog uit. Volgens president-directeur G.J. Kramer van Fugro kijkt de olie-industrie de kat nog uit de boom. Fugro merkt nog weinig van de reeds tijdenslang hoge olieprijs. Maar uit de orderportefeuille van het in bodemonderzoek gespecialiseerde ingenieursbureau uit Leidschendam blijkt dat de eerder verwachte opleving begin 2001 zal inzetten. Dit jaar verwacht het bedrijf nog 139,5 miljoen gulden om te zetten in surveys; een jaar geleden bedroeg de orderportefeuille iets meer dan de helft. De geotechnische activiteiten gaan goed. Tegen 202,8 miljoen gulden omzet in dezelfde periode vorig jaar, boekte het bedrijf de eerste helft van dit jaar 256,9 miljoen omzet op dit gebied. Grote projecten waarbij Fugro betrokken is, zijn landaanwinningen in Singapore en Hongkong en een luchthaven (in zee) bij San Francisco. In het midden oosten werd dit jaar een geotechnisch bedrijf overgenomen.

Oorlogskas

Fugro kondigde wederom de overname aan. Ditmaal van een klein Australisch bedrijfje gespecialiseerd in seismisch onderzoek. De oorlogskas van Fugro is nog steeds goed gespekt. Het jaar begon met een leencapaciteit van 500 miljoen gulden. Daarvan is zo’n 100 miljoen uitgegeven. Vier van de zes grote spelers in de wereld maken inmiddels deel uit van Fugro. Daarmee zijn flinke synergievoordelen geboekt. De bedrijven zijn gesaneerd en lijken sneller dan verwacht bij te dragen aan het resultaat. De beurskoers van Fugro liet de afgelopen anderhalf jaar een flink stijgende lijn zien. Van nog geen 20 euro begin 1999 tot bijna 60 euro nu. Volgens de financieel directeur kan de koers nog best wat hoger, Kramer was iets terughoudender. Hij wees er vooral op dat de aandelen goed verspreid zijn, voor meer dan de helft in buitenlandse handen; een teken van vertrouwen. Ook over het rendement gaf Kramer hoog op. Met 6,5 procent is dat al jaren royaal hoger dan dat van de meeste ingenieursbureaus. Het bedrijf streeft een nog hoger rendement na. Hoe hoog, wil Kramer pas eind dit jaar prijsgeven. Uiteindelijk verwacht hij dit jaar af te sluiten met een nettoresultaat minstens gelijk aan dat van 1999.

Reageer op dit artikel