nieuws

Duitsers saneren Poolse flats

bouwbreed

De Duitse bouwindustrie ziet goede kansen om de afgelopen tien jaar opgedane kennis in de sanering van Oost-Duitse flats toe te passen in Polen.

De aanpak van troosteloze flatcomplexen is een zwaartepunt in het gisteren (donderdag) in Berlijn gesloten akkoord tussen de brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie en haar Poolse tegenhanger KZPB. De Duitse bouwers hebben met aanzienlijke staatssteun voor vele miljarden guldens industrieel gebouwde wooncomplexen uit de DDR-tijd opgeknapt of gesloopt. Dat kunstje wil directeur Michael Knipper van de Deutsche Bauindustrie graag herhalen. Polen is voor hem verreweg de belangrijkste bouwmarkt van Midden- en Oost-Europa. Volgens directeur Janusz Zaleski van de KZPB ontbreken in Polen momenteel anderhalf miljoen woningen. “In de jaren zeventig werden tot 300.000 woningen per jaar gebouwd. Nu komen we ondanks de betere technologie maar tot tussen de zestig- en zeventigduizend.”

Huurwoningen

Huurwoningen zijn in het land vrijwel niet beschikbaar. Wie een nieuwe woning wil betrekken, koopt in de regel ruwbouw en zorgt zelf voor de voltooiing. Zaleski betreurt dat de Poolse overheid geen geld beschikbaar stelt voor de sanering van oude flats. Ook in de nieuwbouw draagt de regering maar mondjesmaat bij. Het overheidsaandeel is geslonken van 5,6 procent in 1996 tot 3,8 procent in 1999. “Toch is de Poolse economie goed op toeren gekomen”, aldus Zaleski. In de periode 1998 – 2000 bedroegen de buitenlandse investeringen tegen de tachtig miljard gulden. De infrastructuur van het land groeit snel.” De overeenkomst tussen Deutsche Bauindustrie en de Poolse KZPB omvat uitgebreide afspraken over de werkgelegenheid. Afgesproken is elkaar goed op de hoogte te houden, tijdens speciaal te beleggen bijeenkomsten en seminars.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels