nieuws

Duitse bouw raakt in vijf jaar kwart van markt kwijt

bouwbreed

De Duitse bouw heeft in mei 3,7 procent minder orders geboekt dan in dezelfde maand van 1999. Over de eerste vijf maanden van het jaar heeft het bedrijfsleven een achterstand opgelopen van 6,6 procent. Ten opzichte van 1975 is de markt voor bedrijven met twintig of meer werknemers met bijna een kwart geslonken.

Dit blijkt uit berekeningen van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden. Vooral in de nieuwe deelstaten is het binnenhalen van orders uiterst moeilijk. De bovengrondse bouw incasseerde in mei een verlies van 16,7 procent en kijkt over de eerste vijf maanden aan tegen een achterstand van 19,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De categorie tiefbau liet in mei een veer van ruim 5 procent ,maar is vergeleken met de start van 1999 nog 1,9 procent in de plus. Hoewel de orderportefeuilles in mei dunner werden, steeg over de hele linie in Duitsland de omzet met 2,5 procent tot 19,1 miljard gulden.

Arbeidsuren

De alom aanwezige saneringen zetten flink het mes in de personeelsbestanden. In het oosten nam in mei de werkgelegenheid met 13,7 procent af tot 295.000. Ondanks de toegenomen omzet in het westen daalde in de oude deelstaten het aantal arbeidsplaatsen met 4,9 procent tot 743.000. Opvallend is dat gelijktijdig het aantal arbeidsuren in het westen met 6,4 procent groeide.

Reageer op dit artikel