nieuws

Duits minimumloon heeft voor gehele bouwbranche rechtskracht

bouwbreed

De nieuwe Duitse minimumlonen die per 1 september van kracht worden, gelden voor de hele bouwbranche. Ook bedrijven die part noch deel hebben aan het overleg over de collectieve arbeidsvoorwaarden, mogen niet minder uitbetalen dan het laagste loon dat door de cao-partners is overeengekomen.

Dat is de opvatting van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank. Zowel vakbond IG Bau als de werkgeversorganisaties Deutsche Bauindustrie en Deutsches Baugewerbe zijn blij met het oordeel. “Zonder minimumloon kunnen Portugese bouwvakkers voor nog geen zeven gulden per uur in Duitsland aan de slag. Daartegen valt niet meer te concurreren”, aldus directeur Knipper van de Deutsche Bauindustrie. “De uitspraak is een oorvijg voor de bouwindustrie in Mecklenburg-Vorpommeren en hun juridisch adviseur professor Scholz, de christen-democratische voorzitter van de commissie Recht van de Bondsdag”, reageert vakbond IG Bau. De rechtbank in Karlsruhe boog zich over de algemene verbintenis van het minimumloon op verzoek van de brancheorganisatie in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren en vier bouwbedrijven. De klagers stelden zich op het standpunt vrijheid van vereniging te hebben en dus niet gebonden aan de cao-akkoorden. Karlsruhe veegde die gedachtegang van tafel. Als de bouwers werkelijk zo geïnteresseerd zijn in het loonstelsel is het immers een kleine moeite mee te praten via de bestaande cao-partijen. “De praktijk van de minimumlonen heeft de afgelopen jaren bijgedragen tot stabiliteit op de bouwmarkt”, aldus bestuurder Werner Kahl van Deutsches Baugewerbe. “Gelijktijdig worden de randvoorwaarden en spelregels voor alle op de Duitse markt actieve ondernemingen gelijkgetrokken en daardoor de concurrentiekracht van de lokale bedrijven versterkt. De minimumlonen zijn een probaat middel tegen de loondumping op de Duitse bouwplaatsen.”

Lijfsbehoud

De bouwers uit Mecklenburg-Vorpommeren (die uit protest Deutsche Bauindustrie hebben verlaten) willen het minimumloon ontduiken uit lijfsbehoud. In de eerste helft van het jaar daalde het afgeven aantal bouwvergunningen met een kwart tot bijna 5300. Het Duitse minimumloon stijgt per 1 september in de nieuwe deelstaten met twee procent tot 18,59 gulden per uur. In het westen wordt 2,54 per uur meer betaald.

Reageer op dit artikel