nieuws

Bodemprocedure asbestwegen gestart

bouwbreed

Deze maand is de bodemprocedure begonnen die moet uitwijzen of asbestfabriek Eternit in Goor schuld heeft aan de ziekte van mevrouw Heuten. De president van de rechtbank in Almelo wees vorige maand in een kort geding haar eis tot een voorlopige schadevergoeding van 100.000 gulden af.

De doodzieke Heuten (45) leidt aan mesothelioom, een ongeneeslijke long- en buikvlieskanker. Volgens Heuten heeft ze de ziekte in haar jeugd opgelopen door blootstelling aan asbeststof, aanwezig in de met bedrijfsafval van Eternit verharde wegen, paden en erven in Markelo. De asbestfabriek heeft destijds bedrijfsafval aan derden ter beschikking gesteld in een groot gebied rond Goor dat door plaatselijke overheden werd gebruikt voor het verharden van wegen en erven. Volgens Eternit is asbest in een groot aantal producten verwerkt en kan Heuten op tal van andere momenten in het leven asbest hebben ingeademd. Daarbij was het ter beschikking stellen van asbesthoudende producten en afvalmaterialen in de bewuste periode niet in strijd met enig wettelijk voorschrift, aldus Eternit. President Inden oordeelde dat “onvoldoende aannemelijk” is dat er een causaal verband bestaat tussen het feit dat er in de omgeving van Goor asbesthoudende afval is gebruikt voor de verharding van wegen en het optreden van de ziekte bij Heuten. Als dat wel het geval zou zijn, zou het voor de hand liggen dat er in de omgeving van Goor meer gevallen van mesothelioom voor moeten komen dan de rest van Nederland.

Reageer op dit artikel