nieuws

AVBB geeft verslechtering toe

bouwbreed

Over de representativiteit van de cijfers van Vereniging Eigen Huis wil AVBB-woordvoerder C. Sleddering niet discussiëren. “Natuurlijk zijn ze dat niet. Niettemin is er kennelijk een verslechtering opgetreden. Dat moeten wij ons aantrekken.”

In plaats van eindeloos gepalaver over de precieze toename van het aantal gebreken aan opgeleverde huizen, stelt de vertegenwoordiger van de bouwwerkgevers: “Het is gewoon zo dat er een aantal afwerkingsfoutjes is bij opgeleverde huizen. Ontken dat nou niet. Iedere fout is er één te veel. Dat is simpel.”

Afwerking

De nieuwste cijfers wijzen op een trendmatige toename van gebreken in de afwerking. Sleddering: “Daar is één heel grote verklaring voor. Stukadoors, schilders en installatiebedrijven hebben het op dit moment ongelooflijk druk, niet alleen met nieuwbouw, maar ook met verbouw. Onder hoge tijdsdruk wordt slordiger gewerkt. Veel gebreken zijn beschadigingen. Is men klaar, hup snel spullen pakken en wegwezen. Dat is niet goed, maar het gebeurt wel.”

Excuus

Over het toegenomen aantal woningen dat een aantal maanden na oplevering nog gebreken vertoont: “Door de drukte en krapte op de arbeidsmarkt duurt het langer voordat iets is hersteld. Dat is buitengewoon vervelend, maar wel verklaarbaar.” Tijdnood als excuus? Geen autofabrikant zal het wagen een auto zonder remmen af te leveren, hoe druk hij het ook heeft. Maar volgens de AVBB-woordvoerder gaat deze vergelijking niet op. “Vroeger moest je twee maanden wachten op je Renault Scénic. Nu vier maanden. Daar klaagt niemand over. Maar bij huizen accepteren we dat niet. Omdat zij een primaire levensbehoefte vormen.” Op de vraag wat het AVBB hieraan zou kunnen doen, antwoordt Sleddering: “De bouwers moeten het doen. Onze taak als organisatie is: hameren op het kwaliteitsbesef. We zullen beter naar de consument moeten luisteren. Er zal meer rechtstreeks contact moeten zijn met de eindgebruiker. ‘Bouw moet leren beter te communiceren’, stond gisteren in Cobouw. Volkomen terecht. Communicatie is een onontgonnen gebied in de bouw.”

Uit den boze

Daarnaast zal de bouw zich volgens het AVBB beter moeten wapenen tegen inkrimping van de bouwtijd. “Juist in deze tijd, nu er zo veel werk is, moeten de bouwers hun positie op de markt versterken. Als ik bouwers nu nog hoor vertellen ‘ik had een mooie klus, maar die idioot van hiernaast is weer onder de prijs gaan zitten…’ Dat soort verhalen hoort bij economisch slechte tijden. In goede tijden moet dit uit den boze zijn. Soms lijkt het erop dat we elkaar het verlies niet eens gunnen.”

Reageer op dit artikel