nieuws

Aantal vacatures midden- en kleinbedrijf blijft stijgen

bouwbreed

Het aantal vacatures in het midden- en kleinbedrijf blijft stijgen. Uit de jongste telling blijkt dat per 1 juli 185.000 banen openstonden.

Een stijging van 45 procent vergeleken met een jaar geleden, zegt voorzitter H. de Boer van MKB Nederland. De meeste vacatures zijn te vinden in het kleinbedrijf (tot twintig werknemers). Krapte op de arbeidsmarkt is de belangrijkste reden voor het tekort. Ook schort het volgens MKB Nederland nogal eens aan motivatie en opleiding van de kandidaten. Ook de hoge eisen die sommige werkzoekenden stellen, vallen soms verkeerd bij de werkgevers. De meeste vacatures zijn te vinden in de horeca, bouw en zakelijke dienstverlening. Wat betreft de bouw, komen de laatste cijfers overeen met die van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS schatte onlangs dat bijna 80 procent van de vacatures in de bouw moeilijk vervulbaar is.

Langer werken

MKB Nederland stelt dat ondernemers het zittende personeel langer en productiever laten werken om het personeelstekort het hoofd te bieden. De Boer vindt een werkweek van 36 of 38 uur in sommige gevallen dan ook te kort. “Een flexibele inzet van mensen is goed voor de onderneming. Overwerk wordt natuurlijk betaald”, haast de MKB-voorzitter zich te zeggen. Volgens De Boer remt het grote aantal vacatures de groei van de economie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels