nieuws

WK voetbal 2006 geeft stadionbouwers impuls

bouwbreed

De toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 aan Duitsland brengt een golf aan investeringen met zich mee. Het opknappen van stadions vergt naar schatting 3,4 miljard gulden van de Duitse voetbalbond. Tegenover die uitgave staat, volgens een studie van de universiteit Paderborn, over de periode 2000 tot 2015 een maatschappelijk gewin van 5,6 miljard gulden.

Overenthousiast door de beslissing van de wereldvoetbalbond FIFA claimt burgemeester Diepgen van Berlijn onmiddellijk de openingswedstrijd plus de finale. Deze week is in de hoofdstad de eerste schop in de grond gegaan voor de omstreden renovatie van het Olympisch stadion. De kosten worden geraamd op 530 miljoen gulden. In München wordt met afgrijzen gereageerd op de Berlijnse poging om zowel de finale als de openingswedstrijd te mogen organiseren. Op 20 juli wil minister- president Edmund Stoiber de knoop doorhakken om het beroemde Olympia Stadion stadion van de Spelen in 1972 rigoureus te veranderen in een pure voetbaltempel. Duits kampioen Bayern München heeft al gedreigd het stadion met tentdak te verlaten en zelf een arena te bouwen naar het voorbeeld van Amsterdam. Burgemeester Christian Ude (SPD) heeft 157 miljoen gulden gereserveerd voor de renovatie van het Olympisch stadion. Naast Berlijn en München wordt gespeeld in Dortmund, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, Neurenberg, Stuttgart en Leverkusen. In de wachtkamer zitten Bremen, Düsseldorf, Keulen, Hannover, Kaiserslautern en Mönchengladbach. Dortmund heeft recent zijn Westfalenstadion voor 123 miljoen gulden gemoderniseerd. Frankfurt heeft 140 miljoen beschikbaar, Hamburg hoopt dat 180 miljoen genoeg is het Volksparkstadion om te toveren tot voetbaltempel. Gelsenkirchen komt prominent voor de dag met de nieuwe multifunctionele Arena Auf Schalke. Het complex met schuifdak en verplaatsbare grasmat wordt in 34 maanden neergezet voor 350 miljoen gulden. Ook Mönchengladbach heeft grootse plannen maar geen investeerders voor het 225 miljoen kostende stadion. De ‘Kuip’ in Leipzig rot letterlijk weg. Nieuwbouw gaat 270 miljoen kosten.

Reageer op dit artikel