nieuws

VVD wil snel overleg over wao-cijfers

bouwbreed

De VVD wil dat staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) direct na het zomerreces uitlegt wat hij gaat doen aan de verwachte stijging van het aantal wao’ers. Anderhalf jaar wachten op resultaat van de commissie Donner, die onderzoek doet naar de wao, vindt VVD-Kamerlid Wilders niet acceptabel.

Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) bleek vorig jaar al dat het aantal wao’ers in 2020 met circa 300.000 zal zijn toegenomen. Een stuurgroep van diverse ministeries heeft nu nog eens berekend dat het aantal arbeidsongeschikten zonder extra maatregelen in twintig jaar stijgt tot 1,25 miljoen. Volgens het Landelijk Instituut sociale verzekeringen (Lisv) telt Nederland eind dit jaar 948.900 arbeidsongeschikten, 6000 meer dan in januari. Als deze groei aanhoudt, is eind 2002 de grens van een miljoen bereikt. Vorige week berekende de Stichting van de Arbeid dat tussen de 100.000 en 200.000 wao’ers weer aan het werk kunnen. Hoogervorst houdt het op 40.000 herintreders.

Reageer op dit artikel