nieuws

Verrassend goede beursprestaties bouw en vastgoed

bouwbreed

Bouw- en vastgoedfondsen hebben het afgelopen halfjaar op de Amsterdamse effectenbeurs veel betere rendementen behaald dan de meeste andere beursfondsen. Aandelen en obligaties uit andere bedrijfstakken scoorden aanmerkelijk lager.

Tot die enigszins verrassende conclusie komt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederlandse aandelen en obligaties leverden het eerste halfjaar slechts 2,3 procent winst op. De bouw- en vastgoedfondsen boekten allebei een rendement van 14,7 procent. In voorgaande jaren hadden beide sectoren slechte resultaten laten zien. De bouwfondsen lieten volgens de CBS-koersindex in 1998 een negatief rendement zien van 22,2 procent en zaten vorig jaar 6,9 procent in de min. De vastgoedfondsen behaalden twee jaar geleden een negatief rendement van 2,1 procent. Licht herstel volgde vorig jaar met een positief rendement van 5,7 procent. De vastgoedfondsen die wereldwijd beleggen, deden het in de periode van januari tot en met juni nog beter dan de fondsen die zich op Nederland concentreren. De eerste groep behaalde een rendement van 17 procent, de Nederlandse fondsen boekten 11 procent winst. Statistisch onderzoeker J.H.M. van Heiningen van het CBS heeft geen eenduidige verklaring voor de heropstanding van de bouwfondsen. “Ze hebben hele slechte jaren gehad, misschien klimmen ze nu weer uit het dal”, houdt hij een slag om de arm. Hij zegt dat er de laatste maanden mogelijk ook een verschuiving heeft plaatsgevonden van IT-fondsen naar bouw- en vastgoedfondsen. “Een aantal bouwfondsen heeft het redelijk goed gedaan”, zegt analist M. Aupers van Rabo Securities. Hij wijst erop dat met name de beurskoersen van bedrijven als HBG en NBM-Amstelland vorig jaar heel erg laag waren. “Op een gegeven moment zijn bedrijven zo goedkoop, dat ze alleen nog maar in waarde kunnen stijgen.” Overigens klaagden verscheidene bouwbedrijven het afgelopen jaar bij herhaling over hun lage beurswaarde.

Dividend

Wat betreft het herstel van de vastgoedfondsen, wijst Van Heiningen erop dat deze relatief goedkoop waren en dat zij verhoudingsgewijs veel dividend uitkeren. Door nieuwe fiscale maatregelen hebben deze fondsen aan aantrekkelijkheid gewonnen, meent de CBS-onderzoeker. De afgelopen maanden zijn vele beleggingsfondsen ontstaan die een hoog dividend uitbetalen. Het gemiddelde rendement van alle Nederlandse aandelen tezamen, de genoemde 2,3 procent, is een forse daling in vergelijking met het behaalde rendement over heel 1999. Toen schoten de koersen van Nederlandse aandelen met 30,6 procent omhoog. De cijfers van het CBS geven aan dat de Nederlandse aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs het wel iets beter hebben gedaan dan het wereldgemiddelde. Dat bleef steken op 1 procent winst. De verdiensten verschillen nogal per bedrijfstak. Koploper is de kapitaalgoederenindustrie, die met een rendement van 39 procent nog beduidend hoger scoort dan de bouw- en vastgoedfondsen. Het slechtst presteerde de sector niet-financiële dienstverlening, waarin veel IT-bedrijven zijn opgenomen.

Reageer op dit artikel