nieuws

Verdachte bedrijven mogen gewoon meebouwen

bouwbreed

Minister Netelenbos kón gewoonweg niet langer wachten met de definitieve gunning van de onderbouw van de HSL-Zuid. De offerte van de bouwers zou verlopen en juridisch is het verboden verdachte bedrijven uit te sluiten van een aanbesteding.

De contracten getekend met vijf bouwconsortia zijn afgelopen zondag getekend. De gunning is nu rond met daarin (werkmaatschappijen van) Ballast Nedam, HBG, Heijmans, NBM-Amstelland, Van Oord ACZ, Strukton, Vermeer, Volker Wessels Stevin en het Duitse bedrijf Philipp Holzmann. Daaronder dus ook Stukton en HBG, die worden verdacht van verduistering van winst bij de bouw van de Tweede Schipholtunnel. Het ministerie beschouwt de fraudezaak bij de Schipholtunnel en de gunning van de hoge snelheidslijn als “twee separate zaken”. Volgens woordvoerder Kranendonk van het ministerie is het tekenen van de defintieve contracten een logisch gevolg van de intentieovereenkomst die in maart werd overeengekomen. “We waren al aan de late kant, want oorspronkelijk was ondertekening van de definitieve contracten al in mei gepland.” De minister kón bovendien niet later tekenen, omdat de zogenoemde gestanddoeningstermijn 17 juli verliep. De bouwers zouden dan niet meer gehouden zijn aan de offerte van 4,15 miljard gulden voor de hele onderbouw. Bovendien dringt de tijd, omdat met België is afgesproken dat de treinen uiterlijk in 2005 rijden.

Uitsluiting

Volgens Kranendonk heeft de fraudezaak zich in de jaren tachtig afgespeeld en is er inmiddels veel veranderd bij de betreffende bedrijven. “Bovendien is in Nederland iedereen onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Pas na een veroordeling, zou uitsluiting bij aanbestedingen aan de orde kunnen zijn. In dit geval loopt een onderzoek van justitie en is helemaal geen sprake van vervolging, laat staan van een uitspraak.” NS-dochter Strukton en HBG-dochter HBW zouden bij de bouw van de Schipholtunnel tachtig miljoen winst achterover hebben gedrukt. De minister eist dit geld terug. Daarnaast onderzoekt justitie de beschuldigingen dat met valse facturen minimaal 30 miljoen gulden winst is weggesluisd en van een ‘zwarte kas’ met daarin minimaal 200.000 gulden. Ook blijkt uit een KPMG-rapport dat privé-aankopen van werknemers als projectkosten zijn verwerkt in de administratie. Aanleiding voor woordvoerders van Tweede Kamerfracties van CDA, D66, PvdA en GroenLinks om de minister in een debat te vragen lopende het onderzoek HBG en Strukton uit te sluiten bij de aanbesteding van nieuwe overheidsprojecten. De bewindsvrouw wees het verzoek vorige maand met “een iets te wilde conclusie” resoluut van de hand. CDA en PvdA drongen verder aan op een onderzoek naar de rol van Ballast Nedam bij de fraudezaak. De naam van dat bedrijf dook op in het bewuste KPMG- onderzoek. De bouwer was alleen in onderaanneming bij de uitvoering betrokken. Ook Ballast Nedam mag zonder restrictie meedoen bij de onderbouw van de HSL.

Niets aan de hand

De Kamerfracties van CDA en VVD reageren nu onaangenaam verrast op de tekening van de defintieve contracten. Kamerlid Leers (CDA) heeft de minister gevraagd opheldering te verschaffen en wil direct na het reces een debat met de minister in de Kamer. “De intentie lag er al maar het gaat nu juist om het moment van de definitieve gunning. Ze heeft zondag getekend alsof er niets aan de hand is.” Bovendien vraagt Leers zich af of het argument tijdsdruk nog wel een rol speelt, nu blijkt dat de Belgen minimaal anderhalf jaar op schema achterliggen voor hun deel van de HSL.

Reageer op dit artikel