nieuws

Veel belangstelling voor simulatiecentrum bouw

bouwbreed

September is al bijna volgeboekt met excursies voor bouwbedrijven. In oktober beginnen de eerste cursussen in het Bouwmanagement SimulatieCentrum (BMSC) in Leeuwarden. Door middel van een gesimuleerde bouwplaats wordt de cursisten het organiseren van een bouwproject bijgebracht.

In tien ‘bouwketen’ kan een cursist gaan zitten. Op een groot scherm ziet deze een virtuele bouwplaats. Acteurs komen hem lastig vallen met problemen. Directeur ir. M. Schrijver is dik tevreden. “Alles loopt volgens de planning.” Schrijver noemt een voorbeeld uit de praktijk bij de bouw van het centrum. De stalen spanten voor het gebouw werden zes weken later geleverd dan afgesproken was. “Dan heb je een probleem. Hoe los je dat op zonder dat de bouw stil komt te liggen?” De managers van de aannemer verschoven een aantal werkzaamheden, waardoor er slechts drie weken vertraging optrad. “De essentie van het centrum is ‘training on the job’, met echte situaties geconfronteerd worden.” Tijdens de bouw werd besloten het projectiescherm te veranderen. In plaats van een doorzichtig scherm met de projectoren erachter, is gekozen voor een ‘opzichtsysteem’ met de drie projectoren ervoor. Daarmee kan een panoramischer beeld gecreëerd worden. De computer die dat regelt, berekent per seconde 140 beeldjes per projector. “Het is de zwaarste computer die we konden krijgen.”

Eerste fase

Volgens Schrijver is dit de eerste fase van het project. Hij wil over een aantal jaren ook zo’n opzet voor de gww-sector. Daarnaast is hij bezig met de internationale registratie van het BMSC. “We zijn uniek in de wereld en er is al veel belangstelling uit het buitenland.” Daarom is hij druk bezig de rechten voor het onderwijsconcept en de software te registreren. “Want we willen best de knowhow leveren, maar dit is onze eigen ontwikkeling. Daarop hebben wij de rechten, hoewel de TU in Eindhoven het systeem heeft ontwikkeld.”

Reageer op dit artikel