nieuws

Toepassingen Cyrax laserscanner vrijwel onbegrensd

bouwbreed

Jan van Staveren

W. van Spanje, managing director van adviesbureau DelftTech, is enthousiast over de apparatuur. “We kunnen er zoveel mee doen in de civiele techniek, dat we eigenlijk niet goed weten waar we moeten beginnen.” De laserscan-apparatuur is opgesteld geweest op het XIXth Congress of the International Society for Photogrammetry and Remote Sensing, vorige week in de Rai. Op de stand van de leverancier van de apparatuur, Cyra Technologies Inc., kwam snel een gescand deel van het ruimtelijke vakwerk van de dakconstructie van de beurshal op het scherm van de bijbehorende laptopcomputer te voorschijn. Van Spanje: “Modelleren van bestaande constructies tot digitale bestanden voor nadere analyse is tot nu toe tijdrovend. Met deze apparatuur is snel de nodige digitale informatie te verkrijgen. Het modelleren moet dan nog wel geschieden, maar met de software die bij de apparatuur hoort, zijn de wolken van ingemeten punten snel als afzonderlijke constructieonderdelen vast te leggen. Hier scannen we maar een knooppunt van de bestaande constructie, maar de toepassingen zijn bijna eindeloos. Het Amerikaanse ingenieursbureau Raytheon gebruikt de Cyrax laserscanner bijvoorbeeld voor het inrichten van bouwplaatsen bij krappe ruimten in steden.”

‘As built’-gegevens

Het apparaat is aankocht door het recent opgerichte adviesbureau DelftTech in Delft. Uiteraard is daar het nodige aan voorafgegaan. Van Spanje is vorig jaar oktober op een congres van de vereniging van Amerikaanse ingenieurs in North Carolina bekend geraakt met de apparatuur. Na terugkeer is hij met Rijkswaterstaat in gesprek geraakt over mogelijke toepassingen op structureel gebied. Van Spanje doet via adviesbureau Diana Analysis veel werk voor Rijkswaterstaat. De apparatuur blijkt te kunnen voorzien in de behoefte aan digitale ‘as built’-gegevens. En met dit apparaat is de situatie zoals die feitelijk is snel en digitaal te geven. In Amerika is in de petrochemische industrie bijvoorbeeld voorgeschreven dat in geval van een calamiteit snel tekeningen aan hulpverleners overlegd moeten kunnen worden met de actuele situatie erop. Dat betekent dat verbouwingen en wijzigingen steeds bijgehouden moeten worden. Als het in Europa dezelfde kant op gaat, zal een grote vraag ontstaan naar zogenoemde ‘as built’-gegevens. Maar ook in de monumentenzorg is het nodige te doen. Bekend is dat in Leiden ooit het stadsarchief is afgebrand met tekeningen van oude, nu nog bestaande panden. Die zijn met de ‘close range laser scanner’ van Cyra Technologies eenvoudig op te meten en eventueel te modelleren.

Proefprojecten

Inmiddels is met gehuurde apparatuur al een aantal proefprojecten uitgevoerd. In maart dit jaar is in samenspraak met Rijkswaterstaat één van de bogen van de Van Brienenoordbrug gescand. Ondanks slecht weer en harde wind waren alle 22 scans in anderhalve dag gemaakt. Bij elkaar duurde het een dag of drie. Belangrijk is te voren een goed plan te maken. De scans zijn samengesteld en gemodelleerd en het digitale bestand is met succes geëxporteerd naar het tekenprogramma Autocad. Aansluitend is een ‘eindige elementen’-berekening met het rekenprogramma gedaan. Het proefproject is dus klaar en geslaagd. In maart is ook de Suurhoffbrug in Rotterdam-Europoort gecand. Deze brug over het Hartelkanaal raakte in mei vorig jaar zwaar beschadigd door een container die op een containerschip was gestapeld. De scans zijn niet uitgewerkt, maar wel beschikbaar. Die zijn altijd nog te gebruiken. De ervaringen met de proefprojecten zijn aanleiding geweest voor DelftTech een Cyrax 2400 aan te schaffen, een hele investering. Het apparaat is nog maar een week in Nederland. Van Spanje zegt nog geen definitieve opdrachten te hebben, maar wel is er contact met belangrijke mogelijke opdrachtgevers.

‘We weten eigenlijk niet goed waar we moeten beginnen’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels