nieuws

Suriname herziet schuld bouwer

bouwbreed

Met het aantreden van een nieuwe regering in Suriname doemen voor Ballast Nedam opnieuw problemen op om het geld voor de bouw van twee bruggen binnen te krijgen. Ronald Venetiaan, die binnen enkele weken wordt benoemd tot president, zegt dat zijn regering niets anders kan dan de aflossing van de schuld van enkele tientallen miljoenen guldens te herzien.

Volgens Venetiaan houden de aflossingen het land in een wurggreep. “De deal die destijds door Ballast Nedam is gesloten, is geen morele zaak geweest.” Ballast Nedam sloot 3,5 jaar geleden met de regering van president Wijdenbosch een overeenkomst voor de bouw van twee bruggen over de Coppename- en Surinamerivier. Daarmee was een bedrag van ongeveer 180 miljoen gulden gemoeid, dat voor november dit jaar had moeten zijn afgelost. Begin 1999 werd duidelijk dat de noodlijdende Surinaamse staat niet aan zijn verlichtingen kon voldoen. Het Amstelveense bedrijf stemde ermee in de kosten voor te financieren en de aflossing uit te smeren over een periode van ruim vijf jaar. Om de betalingen te garanderen, werden de opbrengsten van Suriname uit de bauxietindustrie rechtstreeks naar Ballast Nedam doorgesluisd.

Medeverantwoordelijk

Venetiaan, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) die deel uitmaakt van de Nieuw Frontcombinatie die de verkiezingen in mei met grote meerderheid won, stelt dat het bedrijf zich niet realiseert welke gevolgen dit voor Suriname heeft. “Bauxiet is de belangrijkste inkomstenbron van de staat. Die zijn nu weggevallen, waardoor nauwelijks meer valuta binnenkomt. Het is geen wonder dat de situatie zo kritisch is. De staat van de infrastructuur is verschrikkelijk, gezondheidszorg en onderwijs zitten in de problemen, de ambtenarensalarissen kunnen zonder monetaire financiering nauwelijks elke maand worden uitbetaald.” Venetiaan wil bij de gesprekken met Ballast Nedam ook de Nederlandse regering betrekken. “Die is medeverantwoordelijk voor de daden van het Nederlandse bedrijfsleven.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels