nieuws

Studenten verkennen beton

bouwbreed Premium

Wij maken een mystieke grot, een tuin van cement. Een tegenstelling van willekeurig uitgehakte vormen en de strakke, abstracte vorm van het blok beton”, legt Erik Jutten uit terwijl hij de pneumatische hamer even terzijde legt en de stofkap en koptelefoon afzet.

“Via de spiegel achter het blok zie je een spelonk, waar je in een totaal andere sfeer dan in het park terechtkomt.” De derdejaars student van de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten is een van 25 studenten die afgelopen week met luchthamers en elektrische kozijnzagen drie blokken foambeton te lijf gingen in het Rotterdamse museumpark. Initiatiefnemers ENCI Beton en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaven de deelnemers – architecten en kunstenaars in de dop – zes dagen om de blokken van drie bij drie meter naar het thema ‘Atmospheres’ te modelleren. De leiding lag bij de Japanse architect Jun-Aoki. Het feitelijke hakken, breken en zagen begon pas donderdag. Jutten: “We hebben de eerste dagen alleen maar zitten brainstormen, daarom moeten we nu heel hard doorwerken om het op tijd af te krijgen.” Door bouwzeil beschermd tegen de stortregen hakten hij en zijn gehelmde medestudenten in tien uur tijd een holte van anderhalve meter vanaf de bovenzijde van het blok. Uit alle macht boren ze inmiddels vanaf de zijkanten van het blok om het gewenste doorzicht te creëren. Zo verkennen ze kennis het bouwmateriaal van hun toekomst.

Reageer op dit artikel