nieuws

Onderhoudsplanning monumenten lastige klus

bouwbreed Premium

Veel eigenaren en beheerders van rijksmonumenten ondervinden problemen met het maken van een structureel restauratie- en onderhoudsplan en het aanvragen van subsidies bij de overheid. Deze bevindingen staan in het onderzoeksrapport over de instandhouding van rijksmonumenten, dat staatssecretaris Van der Ploeg naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Genoemd worden bijvoorbeeld de ingewikkelde wet- en regelgeving voor subsidiëring, lange procedures en de onzekerheid over financiële ondersteuning. De ervaring leert dat elk jaar uitstel van achterstallig onderhoud leidt tot 10 procent hogere kosten. Zo heeft het ministerie berekend dat het huidige tekort van 320 miljoen gulden in tien jaar uitgroeit tot een achterstand van vier miljard gulden.

Reageer op dit artikel