nieuws

Muurverf filtert lucht garages en tunnels

bouwbreed Premium

Een speciale muurverf kan de luchtkwaliteit in autotunnels en ondergrondse parkeergarages aanmerkelijk verbeteren. Onderzoekers van de Universiteit van Erlangen-Neurenberg ontwikkelden katalyserende stoffen die bij kamertemperatuur en zelfs bij een hogere luchtvochtigheidsgraad koolmonoxide afbreken.

De katalyserende stoffen kunnen verder in bijvoorbeeld airconditioninginstallaties en warmte/krachtcentrales worden toegepast. Koolmonoxide komt in grote hoeveelheden vrij uit verbrandingsmotoren. Het verkeer is voor zo’n 88 procent verantwoordelijk voor deze uitstoot. In autotunnels, ondergrondse parkeergarages en verdiept aangelegde autosnelwegen kunnen om die reden gevaarlijke concentraties koolmonoxide ontstaan. De meeste driewegkatalysatoren in auto’s werken alleen bij hoge temperaturen. De gebruikte edelmetalen breken koolmonoxide al af bij een temperatuur tussen 30 en 75 graden Celsius. De meeste van deze voorzieningen zijn evenwel uitermate gevoelig voor vochtige lucht waardoor het rendement vermindert.

Reageer op dit artikel