nieuws

Laserscanner dé techniek voor digitale 3D-modellen

bouwbreed

Adviesbureau DelftTech is als eerste in de Benelux actief met een laserscanner die het mogelijk maakt op een veilige en snelle manier bestaande situaties en constructies te digitaliseren tot een 3D-model. De Cyrax 2400 is veel sneller en nauwkeuriger dan concurrerende technieken en methoden.

De apparatuur met bijbehorende software is in zeven jaar tijd ontwikkeld door Cyra Technologies Inc. uit Oakland, Californië. Vorig jaar is de eerste Cyrax laserscanner verkocht, momenteel zijn er wereldwijd al vijfenveertig operationeel. Gedigitaliseerde 3D-modellen worden in de civiele techniek onder andere gebruikt bij het bepalen van hoeveelheden, het maken van bouwplaatsindelingen (bijvoorbeeld bij krappe ruimten in de stad), het opzetten van bouwplaatslogistiek, het vaststellen van vordering van bouwprocessen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Het scanapparaat bestaat uit een scanner, een energiepakket met kabels en accu, een statief en een laptopcomputer. De scanner werkt met oogvriendelijke laser (LIDAR). De laserstraal wordt op het object gericht en de reflectie wordt terugontvangen. Uit het tijdsverschil wordt de afstand tot een ingemeten punt bepaald. Een scan bestaat uit inmeten van een raster van punten, maximaal 1000 horizontaal en 1000 verticaal.

Targets

Om de verschillende scans met de juiste coördinatenstelsels te combineren, wordt gebruik gemaakt van ‘targets’. Dat kunnen bestaande objecten van de constructie (vlak, cilinder of bol) zijn. Soms is het handig bollen of door Cyra ontwikkelde targets te gebruiken die apart aan de constructie worden vastgemaakt. De kwaliteit van de targets bepaalt de nauwkeurigheid van het volledige scanresultaat. De gecombineerde puntenwolken vormen de basis van het 3D-model. Het modelleren van de gemeten punten gaat veelal via het selecteren en benoemen van delen van een puntenwolk (bijvoorbeeld lijn, vlak, bol, cilinder) met behulp van de bijgeleverde software. De Cyrax 2400 heeft volgens de fabrikant een nauwkeurigheid van 6 millimeter op een afstand van 50 meter. In de praktijk is volgens DelftTech (www.delfttech.com) 6 millimeter op 100 meter goed te halen. Dat is beter dan scanners van concurrenten, die ook nog eens een ander bereik hebben (van 2 tot 350 meter en van 2,5 tot 25 meter). De Cyrax-apparatuur is daarmee eigenlijk de enige die voldoet aan de nauwkeurigheid die in de civiele wereld wordt gevraagd.

Op pagina 5:

Toepassingen Cyrax laserscanner vrijwel onbegrensd.

Reageer op dit artikel