nieuws

Krakers in Veenhuizen

bouwbreed

Drie jongeren uit het Friese Oosterwolde hebben één van de vele monumentale gevangeniswoningen bij de strafinrichting Esserheem in Veenhuizen gekraakt. De woningen staan al zo’n twaalf jaar leeg en dreigen verloren te gaan door verpaupering.

Daarom is het drietal nu druk bezig één van de huizen schoon te maken en een verfbeurt te geven met het oog er tijdelijk te gaan wonen. Justitie, de eigenaar van de panden, heeft nog niets van zich laten horen. De jongeren hopen dat hun kraakactie Justitie aanzet de voor Veenhuizen karakteristieke woningen op te gaan knappen. Justitie, de eigenaar van de panden, heeft nog niets van zich laten horen. De jongeren hopen dat Justitie reageert met het opknappen van de voor Veenhuizen karakteristieke woningen. “Het is toch zonde dat ze zo verpauperen”, stelt Peter Reid (28), één van de krakers. Samen met zijn vriendin Dana Bouma (21) en Kor Slofstra (24) zijn ze in de woonkamer, die uitziet op de strafinrichting, bezig de wanden en het plafond te schilderen. Ondanks dat de woningen al jaren leegstaan, verkeren ze nog in opmerkelijk goede staat, vindt Reid, die van beroep bouwvakker is. “Op de bovenverdieping heeft de jeugd veel vernield maar op de benedenverdieping ziet alles er nog prima uit.” Nutsvoorzieningen zijn er niet. “We hebben een petroleumkachel en een campinggasstel meegenomen en water hebben we in jerrycans.” Het klussen moet in de vrije tijd, de avonden en weekeinden, plaatsvinden. Vrienden en familie helpen een handje mee.

Studie

“We bekijken nog wat me met deze actie aanmoeten”, reageert directeur D.J. Esselink van de Rijksgebouwendienst in Groningen, die de woningen beheert. Volgens hem is de vraag wat er met de woningen moet gebeuren sinds dit voorjaar onderwerp van studie. Hij zegt in het najaar de resultaten van het onderzoek te verwachten.

Reageer op dit artikel