nieuws

Inflatie eurozone in juni verder omhoog

bouwbreed Premium

De inflatie in de eurozone, de elf landen die de euro hanteren, is in juni op jaarbasis gestegen van 1,9 tot 2,4 procent. In juni vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog 0,9 procent.

De alsmaar hogere energie- en brandstofprijzen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de prijsontwikkelingen. Voor de hele EU bedroeg de inflatie 2,1 procent, tegen 1,7 procent in mei en 1 procent in juni 1999, zo blijkt uit gisteren verspreide cijfers van het EU- bureau voor de statistiek Eurostat. Ierland voert de lijst aan met een inflatie van 5,4 procent, gevolgd door Luxemburg (4,4 procent) en Spanje (3,5 procent). Nederland bezet een positie in de middenmoot met een gemiddelde prijsstijging van 2,5 procent in juni, tegen 2 procent in mei en 1,9 procent in juni 1999. Groot-Brittannië (0,8 procent), Zweden (1,4 procent) en Frankrijk (1,9 procent) hadden in de verslagmaand het minste last van inflatie.

Reageer op dit artikel