nieuws

Huisjes eerder in folder dan op Parc Sandur

bouwbreed

De eerste huurders van recreatiebungalows in Parc Sandur, vlakbij Emmen, staan vandaag voor de deur. Een huzarenklus voor aannemer Koenen die binnen een paar maanden honderd huisjes uit de grond heeft gestampt. Dakdekkers zijn echter nog bezig, schilders, stukadoors en timmerlieden rijden af en aan. “Het moet af.”

De parkeerplaats is af, de bolderkarren staan klaar. De vlaggen wapperen en de deur van het faciliteitencentrum gaat uitnodigend open. Op het recreatiepark is het stressen, stressen en nog eens stressen om alles zo goed mogelijk toonbaar te krijgen voordat de eerste huurders van het nieuwste park van Gran Dorado op de stoep staan. “Nummer Vier b moet echt af. Vier a mag je laten zitten.” Directeur Ufkes van Loostad projectontwikkeling instrueert een toezichthouder per mobiele telefoon. Bijna hadden de nietsvermoedende vakantiegangers zonder binnendeuren gezeten. Met veel kunst- en vliegwerk heeft Reinaerd Deuren uit Haaksbergen binnen drie weken driehonderd deuren geleverd. “Dat heeft wat gemopper gekost, maar het is gelukt. Terwijl daar normaal toch echt zes tot acht weken voor staat”, biecht directeur Van der Geest van aannemer Koenen op. Parc Sandur is een publiek-private samenwerking (pps) van de gemeente Emmen met diverse onderdelen van Koninklijke Wessel Stevin. Rond een grote recreatieplas wordt een woonwijk gebouwd. Het recreatiegedeelte is bijna op de helft, het faciliteitencentrum is klaar. Het totale project vergt een investering van 475 miljoen gulden.

Timmergeluid

Het faciliteitencentrum met zwembad, sportvoorzieningen en supermarkt draait al sinds april vorig jaar. Toch klinkt hier timmergeluid. Het blijkt te komen van twee lieden die werken aan de balie waar de stroom vakantiegangers zich zal melden. Midden in de gang hakt een tegelzetter een kapotte vloertegel weg. Hij moet er nog een stuk of zeven en dan is ook die klus geklaard. Binnen zijn het de laatste loodjes, maar buiten heeft een groot deel van de locatie nog veel weg van een bouwput. “Het is maar waar je kijkt. Die foto in de krant laat nu juist die paar huisjes zien waar nog geen dakpannen op zitten. Die zullen inderdaad pas na de bouwvak worden opgeleverd”, zegt Ufkes. Hij haalt een paar foto’s met villa’s aan het water te voorschijn. “Kijk”, zegt hij, wijzend op een foto waarop de ‘skyline’ van het park is te zien, “zo ziet het er ook al uit.” De werkdruk is hoog, heel hoog. Tegen oplevering is het altijd een gekkenhuis, maar bij dit project is de druk wel extreem, geeft directeur R. van der Geest van Koenen aannemingsmaatschappij direct toe. Hij heeft twee uitvoerders ingezet, één voor de ruwbouw en één voor de afbouw. Deze laatste dagen rond de definitieve oplevering, werken ruim tweehonderd mensen op het terrein van het recreatiepark. “Het is soms net een kippenhok”, lacht Van der Geest. In plaats van met een weekplanning, werkt de aannemer met een dagplanning per huisje. “Verder wordt vrij traditioneel gebouwd. Maar een schilder moet de stukadoor niet voor de voeten lopen. En als de keukenleverancier ’s ochtends is geweest, komt ’s middags de tapijtlegger.” De bouw van de laatste honderd bungalows is pas begin maart begonnen. “Terwijl ze december vorig jaar al in de folder van Gran Dorado stonden.” Wekelijks is overleg geweest over het haalbare aantal te verhuren huisjes. Wie niet het luxe huisje krijgt dat was geboekt, ontvangt compensatie in de vorm van gratis sportvoorzieningen. Ook moesten enkele huurders worden teleurgesteld omdat hun bungalow niet op tijd klaar was. “Maar dat is bijna niet voorgekomen”, verzekert Ufkes.

Betrapt

De ontwikkelaar en aannemer geloven niet in de stimulerende werking van hoge boetes. Onderling zijn alleen streefdoelen afgesproken, datzelfde geldt voor de onderaannemers. Van der Geest kiest zijn onderaannemers op basis van kwaliteit en ervaring. In de praktijk is ook veel personeel ingehuurd van zusterbedrijven van Volker Wessel Stevin. “Ik loop niet van Klaas naar Piet als die een gulden goedkoper is. Dat werkt niet. Je moet elkaar kunnen vertrouwen en een team opbouwen dat bereid is keihard te werken. Soms zijn materialen niet op tijd en dan heb ik liever iemand die meteen aan de slag gaat als het spul arriveert dan eindeloze discussies over meer- en minderwerk.” Woensdagavond ‘betrapte’ Van der Geest de directeur van een tegelbedrijf in spijkerbroek. “Hij was zelf keukentegels aan het zetten.” Was komen aanrijden in zijn Mercedes en zit overdag strak in het pak. “Dat getuigt nog eens van inzet”, zegt Van der Geest goedkeurend. Dakdekker Arkema van bouwbedrijf Kamminga uit Smilde werkt stug door. Hij is in de weer met groene dakpannen en werkt zo drie daken per dag af. Met een ploeg van tien man zitten ze sinds een maand of drie op het project. “Ongelofelijk, maar we krijgen het af.” Hij is niet te spreken over de manier van werken. “De planning is veel te krap. Materiaal wordt niet op tijd geleverd en de loodgieter komt als mosterd na de maaltijd.” De uitvoerder kon in eerste instantie helemaal geen dakdekker krijgen. “We helpen ze uit de brand.” Drie huisjes verderop is sluit iemand van PTT de telefoons aan. In diepe geulen werkt hij onder een groene paraplu aan de kabels. Hij is nog de hele dag bezig, maar krijgt het werk op tijd af. De machinist van Bram Voshol uit Dalfsen gooit direct daarna de kuilen dicht. “Ja, volgens mij zijn deze huisjes al verhuurd.” Op twaalf landtongen in het water moeten in totaal 438 huisjes komen. Aan één kant zijn de huisjes grotendeels af, het zijn de eerste van tweehonderd vakantiewoningen. Vandaag staan de huurders van tachtig huisjes op de stoep. Binnen anderhalve week zijn er nog veertig extra verhuurd.

Restricties

Wie een bungalow heeft gehuurd, moet voor lief nemen dat even verderop nog volop wordt gebouwd. Om de eerste maanden bij de supermarkt te komen, moeten de vakantiegangers langs nog tientallen huisjes in de afbouwfase. Het buitenwerk is geheel gereed. Voor de bouwvakkers geldt een aantal restricties: een radioverbod, de busjes mogen niet meer op het terrein staan. Boren mag alleen maar overdag. Zwaar materieel als zandwagens, betonmolens en heftrucks is naar de andere kant van het park verhuisd waar na de bouwvak de vervolgfase aanvangt. Voor de bouw van de laatste tweehonderd huisjes is twee jaar uitgetrokken. Vanaf het moment dat de huurders van de vakantiebungalows arriveren, geldt voor de bouwvakkers een radioverbod. Ook de busjes mogen dan niet meer op het terrein staan.

‘Soms wordt er gemopperd maar het lukt wel’

Reageer op dit artikel