nieuws

Glasgevel echt spannend met dunne zonnefilm erop

bouwbreed Premium

Op het kantoorgebouw van zonnecelfabrikant Free Energy Europe in Eindhoven is een zonnestroomgevel in gebruik genomen. Het betreft een demonstratieproject, waarbij voor het eerst in Nederland zogenoemde dunnefilm-zonnepanelen als gevelbekleding zijn toegepast.

De zonnecellen zijn als een dunne film aangebracht op glas. Dat levert een zonnepaneel op dat het uiterlijk heeft van glas, zoals dat veel door architecten op gevels van kantoorgebouwen wordt toegepast. De kosten per vierkante meter zonnepaneel zijn met deze zonnecellen niet veel hoger dan die voor architecturaal glas. De zonnegevel levert gratis elektriciteit. De gevel bij Free Energy Europe beslaat een oppervlakte van vijftig vierkante meter. Er zijn 144 panelen met een piekvermogen van 12 watt toegepast. Op jaarbasis leveren deze een hoeveelheid elektriciteit van ruim 1200 kilowattuur. Dunnefilm-zonnepanelen hebben de eigenschap dat ze minder gevoelig zijn voor de stand ten opzichte van de zon. Ook geven ze een goed rendement bij lage lichtniveaus en zijn ze minder gevoelig voor temperatuurschommelingen dan de conventionele zonnecellen.

Fraai

De demonstratiegevel heeft tot doel aan te tonen dat een gevel bestaande uit zonnepanelen wel degelijk fraai kan zijn, terwijl op economisch verantwoorde wijze elektriciteit kan worden opgewekt. De gevel is geplaatst door Oskomera Gevelbouw uit Deurne en elektrisch aangesloten door Stroomwerk Energy uit Deventer. De toegepaste zonnepanelen komen uit de fabriek van Free Energy Europe in Noord- Frankrijk. Deze drie bedrijven werken samen aan het ontwikkelen van het fenomeen zonnegevel tot een standaardoplossing qua productie en plaatsing. Het demonstratieproject is financieel ondersteund door Novem en de Nutsbedrijven Regio Eindhoven. De zonnestroomgevel ziet er uit als een gewone gevel met glas.

Reageer op dit artikel