nieuws

Gemeente dwingt ontwikkelaar tot ontbinding grondtransactie

bouwbreed

De gemeente Weststellingwerf heeft projectontwikkelaar Vestia Projectontwikkeling uit Zwolle voor de rechter gedaagd.

Via de rechtbank in Leeuwarden is Vestia gedwongen de koopovereenkomst met de rooms-katholieke kerk in Wolvega voor tien hectare grond te vernietigen. De gemeente had voorkeursrecht gevestigd op de betreffende locatie. De kerk had de grond daarom eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Volgens een woordvoerder van Weststellingwerf heeft de uitspraak landelijk gevolgen. Wolvega groeit uit zijn voegen en uitbreiding is daarom noodzakelijk. De grond die de kerk wil verkopen, De Oostflank, ligt tussen de A32 en de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle. Bovendien grenst het gebied aan een natuurgebied. “Een ideale locatie voor woningen en bedrijventerreinen”, aldus voorlichter Van der Broek. Om te voorkomen dat ontwikkelaars de grond voor de neus van de gemeente zouden wegkapen, waardoor de grondprijs flink kan stijgen, vestigde de gemeente voorkeursrecht op de grond. De kerk raakte echter intussen in gesprek met ontwikkelaar Vestia die de grond ook wilde kopen. Via de rechter stak de gemeente daar een stokje voor. De gemeente wil in De Oostflank zes- tot zevenhonderd woningen en bedrijfsterrein realiseren.

Reageer op dit artikel