nieuws

Geen plas in buurt, dan schadeclaim

bouwbreed

Ruim tweehonderd bewoners van de nieuwe wijk Beuningse Plas claimen via de rechter 30 miljoen bij de gemeente Beuningen. Ze stellen dat hun huizen minder waard worden omdat de beloofde recreatieplas in de wijk er nog niet ligt.

Volgens de plannen had die vijver er al drie jaar moeten zijn. Maar de Raad van State stak daar een stokje voor, door het betrokken deel van het bestemmingsplan af te keuren. Dat heeft te maken met het samenwerkingsverband van zandwinbedrijven, Nederzand, dat de grond voor de nieuwbouwwijk had aangekocht. De Nederlandse Mededingingsautoriteit bestempelde Nederzand als een illegaal kartel dat prijsafspraken maakte. Beuningen moest de gesprekken met Nederzand afbreken. Zodoende heeft de gemeente de benodigde 75 hectare grond voor de plas nog niet in haar bezit. Deze is in handen van agrariërs. De gemeente zit tussen twee vuren. Enerzijds ligt er de uitspraak van de Raad van State, waar de gemeente niet omheen kan. “Als de Raad van State iets niet wil, gebeurt het ook niet. Hoe graag wij als gemeente ook willen.” Aan de andere kant staan de bewoners aan wie de recreatieplas is beloofd.

Omgeving

Het ziet er niet naar uit dat de graafmachine snel aan de slag gaat. Dat kan nog jaren duren. De Vereniging Eigen Huis denkt dat de bewoners weinig kans maken bij de rechter. Zij stelt dat mensen een huis kopen, niet de omgeving.

Reageer op dit artikel