nieuws

Friezen ontwikkelen in Canada woonzorgcomplex

bouwbreed

Directeur T. Derks van woningbouwvereniging Smallingerland in Drachten, architect W. Kok uit Leeuwarden en directeur H. Dijkstra van woon-zorgcentrum Nij Statelân in Menaldum koesteren plannen om in het Canadese London een woonzorgcomplex te realiseren. Het complex moet veertig miljoen gulden gaan kosten, de belangstelling blijkt groot.

“In Canada en de Verenigde Staten kennen ze alleen zogenaamde ‘elderly homes’ waar bejaarden in gestoffeerde, gemeubileerde vertrekken worden gezet om te wachten op hun dood”, weet Dijkstra. Behalve Nij Statelân, heeft hij nog een aantal andere Friese zorgcentra onder zijn beheer. “Zo ging het hier in de jaren zeventig ook, maar van dat concept zijn we allang afgestapt. We leveren nu zorg op maat, brengen de zorg naar de bewoners. In de Verenigde Staten werkt het nog andersom. Daar moeten de ouderen de zorg halen.”

Op persoonlijke titel

De rol van Derks, directeur van de woningbouwvereniging, is een adviserende. Hij doet dat op persoonlijke titel. “Het is niet zo dat de woningbouwvereniging tijd en geld investeert in een project in Canada”, benadrukt woordvoerder Leistra in een toelichting op de plannen. Het woonzorgcomplex in Canada waarvoor de plannen nu zijn ontwikkeld, moet worden gebouwd naar het voorbeeld van Nij Statelân en krijgt de naam Fryslân State. “De bewoners kunnen kiezen voor een vrijstaande woning, een twee-onder-eenkapper of een andere woonvorm die bij hen past. De woningen worden bij een centraal gebouw neergezet van waaruit de zorg wordt aangeleverd.”

Ontwikkelaar

Een projectontwikkelaar en de zorginstelling Christian Homes, met honderden zorginstellingen door de VS, tonen concrete belangstelling. De directeur van Christian Homes is momenteel in Friesland vanwege Simmer 2000. Dijkstra heeft nog deze week een gesprek met hem. “Het probleem zit hem niet alleen in de kosten maar ook in de invulling van de zorg. Die moeten de bejaarden vaak zelf betalen.” In augustus reizen Dijkstra, architect Kok, die al schetsontwerpen maakte, en directeur Derks naar Canada om te praten met de ontwikkelaar, de lokale overheid en vertegenwoordigers van de zorginstelling. Dijkstra denkt dan definitief te kunnen zeggen of het woonzorgcomplex er komt.

Reageer op dit artikel