nieuws

‘Facelift zonder peeling’ voor Grand Hotel in Maastricht

bouwbreed

Een ‘facelift zonder peeling’. Zo noemt C. Eggen, bouwhistoricus bij de Stichting Monumentenhuis Limburg, de grondige schoonmaakbeurt die Grand Hotel de l’Empereur in Maastricht ondergaat. Laserclean BV uit Alphen aan den Rijn reinigt het gebouw met laserstralen.

De methode, afkomstig uit Frankrijk, wordt in Nederland al toegepast. Het stadhuis in Rotterdam ondergaat een dergelijke schoonmaakbeurt. Grand Hotel l’Empereur heeft de primeur voor Limburg. Eggen: “Dit monumentale gebouw dateert uit 1902 en had steeds meer te lijden van het toenemende verkeer pal voor het station. Het is een prachtig gebouw, met veel mozaïekwerk en verguldsels, die in de loop van de eeuw verdwenen achter vuil. Monumentenzorg vond deze wijze van schoonmaken aanvankelijk niet ideaal en oordeelde dat de vuillaag deel uitmaakt van het monument. Na de schoonmaak kunnen we echter loszittend mozaïek vasthechten en verdwenen stukken vervangen.” Eigenaar mr. G. van Eijl van Grand hotel de l’Empereur investeert ongeveer een miljoen gulden in de facelift van het hotel, die verder voorziet in het terugbrengen van eikenhouten kozijnen (nu kunststof), het opnieuw onder de aandacht brengen van de glas-in-loodramen die nu schuil gaan achter zonneschermen en het opnieuw aanbrengen van de bekroning op de torn van het hotel.

Vergelijking

Na reiniging van de mergel- en zandsteen hoeft geen beschermlaag te worden aangebracht op het oppervlak. Directeur M. de Wit van Laserclean: “De steenstructuur is nog volledig in tact. Er zijn geen gebroken kristallen, het materiaal is niet ruwer geworden. Daardoor duurt het, in vergelijking met andere reinigingsmethoden, aanmerkelijk langer voordat het oppervlak weer vuil opneemt. In Padua is 14 jaar geleden een vergelijkingstest uitgevoerd. Het met laserstralen behandelde oppervlak is nog steeds schoon.” Bij deze methode stuurt een lichtstraal per seconde 120 pulsen naar het te reinigen oppervlak. De vuillaag op de steenmassa absorbeert de lichtstraal, de energie in de lichtpulsen lost het vuil op zonder de steenlaag aan te tasten. Daarvoor zijn de impulsen net niet krachtig genoeg. Op het moment dat het vuil verwijderd is, stopt de werking van de laserstraal. “De lichtstraal wordt op het te reinigen oppervlak gespoten met een soort pistool, dat verbonden is met een 40 meter lange glasvezelkabel. Je hebt dus optimale bewegingsvrijheid”, zegt De Wit.

Stoflaag

De methode is te gebruiken op kalkzandsteen, baksteen, marmer en natuursteen en voor het verwijderen van graffiti. Doordat het vuil verdampt, is nauwelijks sprake van afvalstoffen, in elk geval blijft geen stoflaag achter. De Wit: “Vuillagen stimuleren de verwering van zachte steensoorten als mergel. De meeste schoonmaakmethodes tasten de steensoorten in eerste instantie nog meer aan, doordat je een oppervlaktelaag wegschuurt.” De Nd-YAG laser, die licht uitstraalt in het infrarood gedeelte van het lichtspectrum (1064 millimeter) raakt het oppervlak niet. Afhankelijk van de optische eigenschappen van het steenoppervlak wordt de laserstraal grotendeels geabsorbeerd of gereflecteerd. De donkere vuillagen absorberen het laserlicht. Door de omzetting van foton-energie in warmte wordt de vuillaag verhit. Deze verdampt bij een veel lagere temperatuur dan de steen. De laserenergie is zodanig ingesteld dat de energieafgifte exact voldoende is voor het verwijderen van vuil, maar door de steen zelf wordt gereflecteerd. De Wit paste de methode al in 1997 toe in onder andere Brussel (beelden en pinakels van zandsteen in het stadhuis), Kopenhagen (ornamenten en kapitelen van marmer in de Frederikskirke), Gent (reliëfs van kalksteen in de Opera), de Notre Dame in Parijs, de kathedraal van Bourges en de Sankt Stephans Dom in Wenen.

Reageer op dit artikel