nieuws

Drijvende vakantiewoningen in buitendijks gebied Maas

bouwbreed

Op de plek waar nu nog alleen een rivieroever met hoogstens een enkele rietkraag is te zien, verrijzen binnenkort in het recreatiegebied ‘De Gouden Ham’ bij Maasbommel vijftig drijvende vakantiewoningen. Het is het eerste buitendijkse bouwproject sinds het Maaswater vijf jaar geleden voor zware overlast zorgde.

Het initiatief van campinghouder A. van Ooijen is in zekere zin uit noodzaak geboren. Drie jaar geleden nam hij een verouderde jachthaven en camping over. “Omdat bij de dijkverbetering de dijk twintig meter moest opschuiven, raakte ik van de vijf hectare grond meteen twee hectare kwijt”, zegt Van Ooijen. Na de overstromingen van midden jaren negentig was er nauwelijks nog de mogelijkheid om buitendijks te bouwen. Daarom kwam Van Ooijen met het plan de huizen drijvend of semi-drijvend te maken, zodat ze bij een eventuele hoge waterstand meestijgen. Het plan met de naam ‘Gouden Kust’ bestaat uit 14 drijvende en 36 semi-drijvende woningen van 115 vierkante meter. Het Amersfoortse ingenieursbureau Boiten koos voor woningen in houtskeletbouw om ze zo licht mogelijk te maken. Opvallend zijn de gebogen daken van kunststof. Bij elke woning komt aan de rivierzijde een groot terras. De totale kosten van het bouwproject bedragen twintig miljoen gulden.

Platform

Bij een normale waterhoogte staan de semi-drijvende villa’s op een betonnen platform op de oever. Ze zijn met ringen vastgemaakt aan twee stalen palen die in de rivier staan. Wanneer het Maaswater stijgt gaan ze tijdelijk drijven, totdat het peil van de rivier weer is gedaald. Ook de huizen die volledig drijven, zijn vastgemaakt aan palen. De woningen worden gebouwd volgens een driestappenplan, waarbij elke fase een jaar in beslag neemt. De bouw van de vakantiehuizen begint deze winter. De prijzen van de woningen variëren van 448.000 tot 479.000 gulden. Van Ooijen kreeg bij het plan te maken met de eisen van Rijkswaterstaat. “Het aantal woningen dat mag worden gebouwd, is beperkt”, zegt de ondernemer. Bovendien moeten de huizen in een sliert langs de oever komen te liggen om de stroming van het water in de Maas niet te beïnvloeden. Het is niet de eerste keer er woningen op het water worden gebouwd. Zo’n tien jaar geleden verrezen in de Maasplassen bij Roermond ook al drijvende huizen. Deze dreigden tijdens de overstromingen van vijf jaar geleden los te slaan. Van Ooijen verwacht niet dat de vakantiewoningen bij Maasbommel bij hoogwater in gevaar komen. “De huizen bij Roermond lagen in een vallei en het was geen bedijkt gebied. Bij ons stijgt het water ook lang niet zo hoog”, aldus de campinghouder. De drijvende woningen zijn twee aan twee geschakeld.

Reageer op dit artikel