nieuws

Deventer start ‘Gevelfonds’

bouwbreed Premium

De gemeente Deventer gaat een ‘Gevelfonds’ instellen. In een computer worden de gegevens van alle gevels in de binnenstad opgeslagen.

Met de vijftien miljoen gulden kostende restauratie van de historische binnenstad van Deventer wordt na de zomer een begin gemaakt. Volgens de gemeente worden de winkelstraten ‘steen voor steen’ aangepakt. Om te beginnen wordt al het plaveisel verwijderd en vervangen door sierbestrating. Elk pand krijgt een hardstenen stoep op straathoogte. Zelfs rioolputdeksels moeten een oorspronkelijk Deventer karakter gaan uitstralen. De straatverlichting wordt vervangen door nieuwe armaturen en lampen. De werkzaamheden zijn openbaar aanbesteed. Ontwerpers die in opdracht van ondernemers verbouwingsplannen maken, kunnen de gegevens van het Gevelfonds raadplegen. Het fonds zal ondernemers en pandeigenaren de kosten van de restauratie van gevels geheel of gedeeltelijk vergoeden als er iets moois ontstaat. Het fonds moet ook helpen iets te ondernemen tegen het oerwoud van ontsierende gevelreclame. De werkelijke kosten gaan de vijftien miljoen te boven en worden gedekt door een ‘baatbelasting’ voor de pandeigenaren. Details daarover worden tegen het einde van dit jaar vastgesteld. Het parkeerleed in de Deventer binnenstad ten slotte wordt – althans op koopavond en in het weekend – verzacht doordat de gemeente probeert met bedrijven tot overeenstemming te komen om bedrijfsparkeerplaatsen voor het winkelende publiek open te stellen. De plannen voor de bouw van een parkeergarage onder De Brink zijn voorlopig een stille dood gestorven.

Reageer op dit artikel