nieuws

Amsterdam moet bouwen voor werkenden in regio

bouwbreed

Amsterdam en de regiogemeenten moeten de arbeids- en huisvestingsmarkt beter op elkaar afstemmen. Anders verdwijnen werkgevers uit de regio.

De beschikbaarheid van woningen voor werknemers speelt nu al een rol bij de vestigingskeuze van ondernemers. Dat stelt de regionale stuurgroep Ruimtelijke Investeringen in haar rapportage over 2000-2010. Volgens secretaris J. Smit van de stuurgroep zoeken bijvoorbeeld call centers nu al de werknemers op. Zo is de werkgelegenheid in Almere vorig jaar met 10 tot 15 procent gestegen. Een van de andere problemen is dat de regio met ruimtegebrek kampt bij de bouw van bijvoorbeeld laagbouwwoningen in het top- en middensegment. Terwijl de werkgelegenheid van mensen die daarin zouden willen wonen in bijvoorbeeld de IT-sector stijgt. Daarnaast signaleert de stuurgroep de trend dat woningbouwcorporaties steeds vaker woningen slopen om met nieuwbouw aan de marktvraag te voldoen. Er worden jaarlijks weliswaar vierduizend woningen gebouwd, maar er gingen er vorig jaar ook tweeduizend tegen de vlakte. De stuurgroep vindt verder dat de regio efficiënter met ruimte moet omgaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels