nieuws

Allochtonen in de rij voor bouwbedrijf

bouwbreed

De Turkse adviseur van de Stichting Werklijn Brabant heeft een missie: allochtonen aan werk helpen, bij voorkeur in de bouw en de zorgsector. E. Emre heeft een uitgebreid netwerk onder allochtoonse werklozen. Onder Turken, Marokkanen, Somaliërs en Irakezen bestaat volgens hem grote belangstelling om in de bouw te werken.

“Als er bedrijven zijn die met ons in zee willen, kan ik op korte termijn zo tientallen mensen leveren”, betoogt hij in vloeiend Nederlands. Jaarlijks zou de bouw er zelfs honderden werknemers bij kunnen krijgen. “De helft heeft begeleiding nodig, de andere helft kan zo beginnen”, aldus een enthousiaste Emre. Als er maar bouwbedrijven zijn die de buitenlanders een kans willen geven, en op langere termijn perspectief willen bieden op doorstroming naar hogere functies. De stichting ging in mei van start in Roosendaal. Uitvoering van werkgelegenheidsprojecten en het bevorderen van allochtoon ondernemerschap staan voorop. Succes is er al. Zo’n 25 mannen en vrouwen kregen onlangs op uitzendbasis een baan bij een Amerikaans logistiek bedrijf in Moerdijk. De onderneming liet zich in een Brabantse krant positief uit over de nieuwe werknemers.

Uitbreiden

Bij de stichting zijn circa 140 werkzoekenden ingeschreven, maar dagelijks melden zich nieuwe kandidaten aan. Na de zomervakantie wil Emre de activiteiten uitbreiden naar Zeeland en Zuid-Holland. Een deel van de werkzoekenden heeft (enige) werkervaring in de bouw, in land van herkomst of bijvoorbeeld bij kabellegbedrijven in Nederland. Anderen zijn tijdelijk actief in de kassenbouw. “Voor veel buitenlanders is de bouw een gesloten club. Als allochtoon pas je niet zomaar in deze bedrijfstak. Maar ik ben ervan overtuigd dat veel van onze mensen in de bouw goed op hun plaats zijn. Met de juiste aanpak en begeleiding moet dit initiatief slagen.”

Illegale bureautjes

Bedrijven lopen geen risico’s: “we kunnen op uitzendbasis beginnen.” En passant zegt de Turkse adviseur dat alles zeer goed geregeld moet zijn; een verwijzing naar de vele (semi-)illegale Turkse uitzendbureautjes die in de Randstad actief zijn. Directeur C. van Vliet van de Sectorraad Bouw sprak twee keer met Emre. Zijn aanvankelijke indruk was zeer positief. Later stelde hij zijn mening enigszins bij. Hij heeft de indruk dat de stichting zich richt op ongeschoold werk met een hoog loon. Die combinatie spoort meestal niet. “Voor werklozen met een (ver)korte opleiding zijn er mogelijkheden om snel als kabellegger of bitumineuze dakbedekker aan de slag te gaan. Maar voor wat meer vakmanschap, moet je toch flink investeren in opleidingen.”

Reageer op dit artikel