nieuws

Aedes helpt Kosovo bij bouw van 62 woningen in Peja

bouwbreed

In de Kosovaarse stad Peja bouwt Aedes 62 woningen voor vluchtelingen die bij terugkeer hun huis vernield aantroffen. Vorig jaar hielp de koepelorganisatie voor corporaties bij het herstel van 185 daken van uitgebrande woningen.

Aedes heeft de eerste sleutel afgelopen week uitgereikt aan de bewoners van een nieuwbouwwoning. Dit huis is betrokken door een gezin van zeven personen onder wie zich twee gehandicapte kinderen bevinden. “Nu de eerste nood voorbij is, zijn de meeste hulporganisaties vertrokken. Desondanks is pas een paar procent van de verwoeste woningen hersteld. Ik heb 120 gezinnen op een lijst staan die zeer zwaar getroffen zijn door de oorlog”, zegt P. Korzelius, projectleider van Aedes, die onlangs terugkeerde in Nederland. Tijdens de oorlog zijn in Peja 8000 woningen geheel verwoest. Aedes ging vorig najaar al aan de slag en hielp bij het herstel van 185 daken. Daarna verschoof de aandacht naar het bewoonbaar maken van 26 woningen in het naburige dorp Lubenic. Ook het winkelcentrum in Peja is van een nieuw dak en pleisterwerk voorzien. Momenteel is het Aedes-team in Peja druk bezig de totaal vernielde woningen te herbouwen. De eerste twintig zijn in aanbouw, tien zijn in voorbereiding. Met het geld dat de hulporganisatie Cordaid en de gemeente Amsterdam beschikbaar hebben gesteld, kunnen in totaal 62 woningen worden gebouwd.

Acht weken bouwtijd

De huizen zijn gemiddeld 75 vierkante meter groot en geschikt voor gezinnen tot en met zeven personen. De woningen zijn voorzien van twee slaapkamers, een woonkamer, een badkamer met douche of bad, en een toilet en wastafel. Ze hebben een eenvoudige keuken en zijn uitgerust met een volledige elektrische en sanitaire installatie. Gemiddeld kosten de woningen 29.000 DMark per stuk. De bouwtijd bedraagt zes tot acht weken. De woningen worden op traditionele wijze door lokale aannemers gebouwd onder toezicht en directie van het Aedes-team.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels