nieuws

Zeesluis IJmuiden dichterbij

bouwbreed Premium

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat vindt de aanleg van een tweede grote zeesluis bij IJmuiden een zaak van nationaal belang. Dat heeft de Noord-Hollandse commissaris J. van Kemenade gezegd na een onderhoud met de minister.

De provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam en Velsen en het bedrijfsleven zijn er voor dat die sluis er snel komt. Zeeschepen wijken anders steeds vaker uit naar buitenlandse havens als Antwerpen en Hamburg. In de voorlopige planning van de rijksoverheid is er echter niet eerder dan na 2010 geld voor de aanleg. Volgens de regio is dat echter veel te laat. De voorstanders van een tweede zeesluis voelen zich gesteund door een onderzoek van Rijkswaterstaat, dat de economische noodzaak van een tweede sluis onderschrijft. Van Kemenade zei dat ook de minister de conclusies van het onderzoek steunt. Pas komend najaar worden er echter definitieve besluiten genomen.

Reageer op dit artikel