nieuws

Woonwagens heet hangijzer

bouwbreed Premium

Diverse gemeenteraadsleden in Dordrecht verdenken het college van B en W nogal makkelijk gehoor te geven aan de wensen van projectontwikkelaars. Zo staan woonwagens in een villawijk en ook het buitengebied opeens ter discussie, terwijl de raad zich over deze punten al duidelijk heeft uitgesproken.

Diverse raadsleden zijn bang dat dit tekenen zijn van de groeiende macht van projectontwikkelaars. Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat de bouw van villawijk De Hoven in het oosten van Dordrecht doorgang kan vinden, maar dat er in hetzelfde gebied ruimte moet zijn voor twintig woonwagens. Dordrecht heeft momenteel één groot woonwagenkamp in het centrum van de stad. De gemeente wil de wagens de komende jaren over de stad verspreiden. De projectontwikkelaars die betrokken zijn bij de ontwikkeling van De Hoven, zien een klein woonwagenkamp in hun villawijk niet zitten vanwege eventuele lagere verkoopprijzen. Ondanks het raadsbesluit vreest de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling dat het college gehoor wil geven aan de wensen van de projectontwikkelaars. “Dat is absoluut niet het geval”, reageert projectleider J. Hoogwerf van de gemeente. “Wij laten ons beleid niet bepalen door de marktpartijen. Die woonwagens komen er gewoon. De intentieverklaring die wij tekenen met de ontwikkelaars, is glashelder. We geven zelfs geen gehoor aan de vraag of de wagens net buiten het gebied kunnen staan.”

Buitengebied

Dezelfde projectontwikkelaars willen in het buitengebied van Dordrecht een appartementencomplex bouwen, terwijl de raad het verboden heeft vanwege de ecologische waarde van het gebied. “Wij respecteren het raadsbesluit natuurlijk. Maar het kan geen kwaad te bekijken of in bepaalde delen in dat buitengebied plaats is voor bebouwing”, zegt Hoogwerf. “De commissie zit er naast als ze denkt dat wij dat in opdracht van marktpartijen doen. We denken na over de ontwikkeling van Dordrecht en doen studies naar de mogelijkheden in de stad. Als we een idee hebben voor een klein project in het buitengebied kan de politiek daar alsnog over beslissen. Wij als ambtenaren willen alleen de ruimte krijgen om studies te doen. Daar hebben de marktpartijen niets mee te maken.”

Reageer op dit artikel