nieuws

Vroegere concurrenten nu collega’s

bouwbreed

De één heeft een klein bedrijfje en draait nog geen miljoen gulden per jaar. De ander staat aan het hoofd van een onderneming met 250 man en boekt jaarlijks 150 miljoen gulden omzet. Negen aannemers in Heerhugowaard verenigden zich in de BouwCombinatie Heerhugowaard (BCH). Dat maakt hen beter opgewassen tegen concurrenten en een aantrekkelijker partner voor de gemeente.

Het begon in 1994. B en W van de Noord-Hollandse gemeente was het zat om steeds maar weer met een veelheid van aannemers om tafel te moeten zitten. Bovendien wilde de gemeente ervoor zorgen dat niet alle werken in handen kwamen van bouwbedrijven van buiten de regio. In het verleden was de meeste grond voor Vinex-locaties in handen van grote projectontwikkelaars. Lokale ondernemers visten achter het net. Om dit te compenseren nam de gemeente het initiatief voor de BCH. Aanvankelijk maakten acht aannemers deel uit van de combinatie. Bot Bouw, de grootste van het gezelschap, sloot zich als laatste aan, vertelt G. Bot, algemeen directeur van het bedrijf. Bot Bouw Initiatief is geen lid van de combinatie maar werkt wel als vaste projectontwikkelaar voor de BCH. De samenwerking leidde direct tot projecten van de gemeente. “We hebben ons de eerst tijd vooral gericht op inbreidingslocaties”, zegt P. Koper, directeur van het bij de BCH aangesloten bouwbedrijf P.J. Koper BV. “Lastige klussen zijn dat, want je bouwt in een bestaande wijk. En in zo’n geval heb je te maken met allerlei plaatselijke omstandigheden, en met regels en verordeningen die je niet hebt in een nieuwbouwwijk. Doordat we de projectontwikkeling professioneel konden aanpakken, is het goed gegaan.”

Vinex

Grotere opdrachten lieten niet lang op zich wachten. “BCH heeft een gentleman’s agreement met de gemeente, dat inbreidingsprojecten bij ons terecht komen. Later is BCH ook op Vinex-locaties aan de slag gegaan”, aldus J. Groen, directeur van Bot Bouw Initiatief BV. “Zonder de samenwerking waren die projecten aan onze neus voorbij gegaan.” Zo bouwde de BCH 56 woningen in Heerhugowaard-Noord en nog eens 233 in Zuidwijk-Huygenhoek. Daarnaast ontwikkelt de combinatie 250 huizen in de ‘Stad van de Zon’. Afgezien van zulke gemeentelijke projecten, wordt de BCH steeds vaker benaderd door particulieren. In de projecten die de groep verwerft, participeren overigens niet altijd alle partners. Bij kleinere bouwopdrachten gaat het soms om slechts drie aannemers. Deelname aan de BouwCombinatie Heerhugowaard betekent niet dat de leden geen eigen opdrachten meer mogen verwerven. “Vroeger waren we concurrenten en nu zijn we samenwerkende collega’s”, aldus Bot. “Maar bedrijven die van origine aanspraak kunnen maken op een bepaalde ontwikkeling, mogen dat doorzetten. Verder kunnen ze zelfstandig blijven opereren binnen hun eigen specialisatie.”

Kennis

De voordelen van de samenwerking zitten niet alleen in het verwerven van opdrachten, maar ook in de uitwisseling van kennis en soms personeel. “Dat laatste komt niet zo vaak voor”, legt Bot uit. “Meestal hebben de bedrijven hun mensen zelf hard nodig.” Het uitwisselen van kennis levert daarentegen vaker goede resultaten op. “We leren van elkaar. Vooral de kleinere bedrijven doen daar hun voordeel mee. Daarnaast is het eenvoudiger om op grote werken in te schrijven. Als blok staan we sterker.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels