nieuws

Voormalige overheidsinstanties weigeren toezicht

bouwbreed Premium

De ‘tweeling’ wil geen toezicht, maar komt daar waarschijnlijk niet onderuit. Het gaat om twee invloedrijke voormalige overheidsinstellingen in de Verenigde Staten, bijgenaamd ‘Fannie Mae’ (Federal National Mortgage Association) en ‘Freddie Mac’ (Federal Home Loan Mortgage Corporation).

De overheid heeft beide organisaties in het leven geroepen om het huizenbezit in Amerika te bevorderen. Dit gebeurt door hypotheken te verzekeren aan mensen met een lager inkomen. Intussen is ‘de tweeling’ geprivatiseerd, maar nog steeds voorzien de bedrijven in dekking van hypotheken tegenover commerciële banken.

Volwaardig

Daarnaast hebben zij zich ontwikkeld tot volwaardige financiële instellingen. Met één belangrijk verschil ten aanzien van gewone banken; hun ‘overheidsverleden’. Dat heeft hen tot nu toe gevrijwaard van al te strikt toezicht, maar daar komt een einde aan. De financiële wereld trekt aan de bel, omdat de twee instellingen voordelen genieten die gewone banken niet kennen. In de ogen van veel Amerikanen komt dat vooral door hun quasi-overheidspositie. Die kopen ook gretig obligaties van beide instellingen als alternatief voor overheidsobligaties die schaarser worden nu Amerika een financieringsoverschot geniet. Obligaties vormen een veilige belegging als zij maar gegarandeerd zijn. Bij de overheid is dat het geval, bij Fannie Mae en Freddie Mac niet. Inmiddels bedraagt de gezamenlijke schuld ruim duizend miljard dollar. “Als het ons economisch slechter gaat en mensen hun hypotheken niet meer kunnen betalen, zijn de obligaties van beide instellingen waardeloos”, stelt de Republikeinse afgevaardigde Baker, die nu een strikter toezicht voorstelt.

Steun

Hij krijgt steun van Fed-voorzitter Greenspan, die waarschuwt voor de stabiliteit van het hele financiële systeem. De beide voormalige overheidsinstanties zeggen dat strikter toezicht de oorspronkelijke taak van de organisaties – het vergroten van het huizenbezit – in gevaar brengt. Dat lijkt overdreven. Meer dan 67 procent van de Amerikanen woont momenteel in een eigen huis.

Reageer op dit artikel