nieuws

Voor het eerst geel gebouw in centrum van Groningen

bouwbreed

In het centrum van Groningen staat voor het eerst een gebouw dat geheel uit gele steen is opgetrokken. Bakker Bart keert binnenkort terug in een volledig herbouwd pand op de hoek van de Grote Markt en de Herestraat, dat op 28 augustus vorig jaar uitbrandde.

Na de brand ontstond discussie over de sloop van het volgens sommigen foeilelijke pand. Met name wethouder Smink van Ruimtelijke Ordening stak niet onder stoelen of banken dat hij het winkelpand van Bakker Bart eigenlijk niet vond passen in de binnenstad. Na de brand was het enige tijd onzeker of Bakker Bart in het pand zou terugkeren. Smink haalde toen een oud plan uit de kast voor de totale sloop van het gebouw.

Detailhandel

Op de beeldbepalende locatie zou naar het idee van de wethouder een geheel nieuwe en prestigieuze bedrijfstoren moeten verrijzen, waarin detailhandel, woningen en eventueel horeca een plek zouden moeten krijgen. De eigenaar van het gebouw, Dela Vastgoed, voelde daar echter niets voor en vroeg het Groningse architectenbureau Van Helden een ontwerp te maken voor het bestaande pand dat beter in de binnenstad zou passen. Bouwbedrijf Stijkel uit Scheemda voerde het ontwerp in drie maanden tijd uit. De laatste steigers zijn nu verwijderd en de aannemer heeft het pand inmiddels ook opgeleverd. De bouwkosten bedroegen ruim één miljoen gulden. De gele steentjes van het pand sluiten naadloos aan op de omliggende bestrating in de binnenstad.

Reageer op dit artikel