nieuws

Verfzak leegschrapen

bouwbreed Premium

Een clip waarmee zakken verf of lijm effectief worden leeggeschraapt. Die bedacht A. Dekker uit ergernis over de verspilling in de schilders- en stofferingsbranche. Minder dan één procent van het goedje blijft in de afgedankte zak achter.

octrooi

nummer: EP 0945353 A1 uitvinder: A. Dekker octrooihouder: Vinmar Giessenburg

Wel honderdvijftig lege lijmemmers heeft Deko projectstoffering in Hardinxveld-Giessendam in de loods staan na een week werken. Die moeten eerst drogen voordat ze met de vuilnisman meekunnen; met natte lijmresten is het chemisch afval en dat kost geld. Het vergt wel veel opslagruimte, waarvoor directeur Dekker wel een betere bestemming heeft. Bovendien vond hij het zonde van al die lijm die ongebruikt achterblijft in de emmer. Volgens onderzoek is dat gemiddeld meer dan vijf procent. Ook het milieu is daar niet bij gebaat. Nu worden sommige soorten verf en lijm in zakken aangeleverd, een soort navulverpakkingen die in de branche bekend staan als inliners. Ook daar blijft heel wat in achter, maar Dekker bedacht een schraapclip waarmee je de zakken in een handomdraai leegtrekt.

Vrees

De clip is inmiddels op de markt onder de naam Vinmar Milieuclip. Je plaatst hem zo op de rand van een emmer of een blik. De uitvinder heeft Europees octrooi gekregen en een producent gevonden die de clip voor risico van Dekker maakt. Het blijkt dat zijn eigen bedrijf per jaar drie ton minder lijm kwijt is. Mede daardoor zijn de producenten van verf en lijm volgens Dekker bang voor omzetverlies. Daar loopt hij tegenaan, nu hij zijn clip aan de man wil brengen. De producenten verschuilen zich achter het feit dat het zo lastig is om de zakken af te vullen. Maar daar heeft Dekker samen met een fabrikant van afvulmachines inmiddels iets op bedacht. Als verf- en lijmproducenten bovendien een slim statiegeldsysteem voor emmers en bussen opzetten, mogen ze van Dekker ook een graantje meepikken van zijn vondst. De besparingen zijn dusdanig, dat ze best twee gulden voor die zak kunnen rekenen, waarvan de inkoopsprijs misschien een dubbeltje is. Ook dan is het voordeel voor consument en milieu nog groot genoeg.

Transport

Met Dekkers clip is de emmer overigens niet uit beeld. Die heeft alleen nog een transportfunctie. Want op een verwerkingsemmer na blijven alle emmers of bussen brandschoon en kunnen zo terug naar de fabriek. Zo’n losse zak is immers onhandig tijdens vervoer. Maar Dekker kan zich goed voorstellen dat die functie wordt overgenomen door een veel goedkoper karton. Dan kan er effectief ook veel meer lijm of verf op een pallet en nemen de transportkosten af. Want op een europallet kunnen slechts 36 emmers van twaalf liter. In inliners in dozen kan hij moeiteloos het dubbele kwijt.

Reageer op dit artikel