nieuws

Ventilator oorzaak brand

bouwbreed Premium

Een oververhitte ventilator in de varkensschuren, grenzend aan de volledig afgebrande monumentale molen Enterprise in Kolham, is de oorzaak geweest van de verwoestende brand eerder deze week.

Dat zegt commandant J. Boelstra van het brandweerkorps Hoogezand, die tijdens het blussen het gezag voerde. De volledige herbouw van de historische molen uit 1906 gaat volgens de Slochter Molenstichting, die de Enterprise in beheer heeft, circa 1,2 miljoen gulden kosten. De onlangs gedeeltelijk gerenoveerde molen ging deze week vrijwel geheel in vlammen op, nadat het vuur was overgeslagen van de belendende varkensstallen naar het rieten dak van de molen. Een warmgelopen ventilator blijkt achteraf de oorzaak. Door gebrek aan bluswater in de directe nabijheid kon de brandweer weinig uitrichten. Die moest toezien hoe de historische molen nagenoeg met de grond gelijk werd gemaakt. Aangezien aanvankelijk gebruik moest worden gemaakt van een gewone waterleiding, met voor het blussen te weinig druk, konden de spuitgasten weinig uitrichten. In een half uur tijd brandde de bovenbouw van de molen volledig uit, waarna de brandweer met slootwater alleen nog kon nablussen. Tijdens de brand kwam een nog onbekende hoeveelheid asbest vrij, die in de daken van de varkensstallen verwerkt zat. Aangezien de gemeente Slochteren prioriteit geeft aan het verwijderen van de stoffelijke overschotten van de honderden bij de brand omgekomen varkens, kan de asbest op z’n vroegst pas maandag worden opgeruimd.

Instortingsgevaar

Secretaris L. Groenewold van Slochter Molenstichting vult aan dat er bovendien nog steeds gevaar voor instorting bestaat. “Het probleem is dat we de resten van de houten balustrade alleen met een hoogwerker kunnen verwijderen. Die mag het terrein niet op zolang daar nog asbest ligt. Die asbest kan niet worden verwijderd zolang er nog dode varkens zijn. Ondertussen is onze verzekering aan het uitpluizen of nog een claim bij de varkenshouder valt te leggen. Ook onderzoekt de verzekering of de brandweer en de gemeente nalatig zijn geweest. Er was bijvoorbeeld geen waterput in de nabije omgeving, terwijl dat wel verplicht is. Al met al wordt het een langdurige kwestie”. Groenewold weet verder te melden dat hij contact heeft gehad met de Postbank voor het instellen van een speciaal giro-actienummer, waarop particulieren en bedrijven geld kunnen storten voor de herbouw van de molen. Zolang geen duidelijkheid van de verzekering bestaat, kan niet met het herstel worden begonnen.

Reageer op dit artikel