nieuws

Terug

bouwbreed

Hoe het was, vraagt u? Nou Toscane wordt wel overschat hoor. Neem nou zo’n San Gimignano of Monteriggione, dat bestaat nog louter voor toeristen.

Disneyland uit de dertiende eeuw. Hoe de precieze formule luidt, weet ik niet, maar er moet een tamelijk nauwkeurig te bepalen omslagpunt zijn: bij een zeker gehalte aan toeristen trekt het leven weg uit een stad en rest slechts een decor. Te mooi, te weinig alledaags en sleets. Tot de laatste steen opgepoetst sterft de stad in wezenloze schoonheid. Het gaat er niet om dat verval voor een patina van authenticiteit moet zorgen, of zoiets. De crux zit ‘m in het wegtrekken van het oorspronkelijk gebruik. Alle drukte van boetieks, restaurants en terrasjes kan niet verhullen dat het echte leven weg is. Wat resteert is een anonieme plek die overal had kunnen zijn.

Het blijken dus niet de gebouwen op zich die een stad tot stad maken; het is het gebuik ervan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels