nieuws

Stootvoegblik voorkomt knoeien

bouwbreed

Een trechtervormig blik, waarmee je feilloos de specie in een stootvoeg drukt. Dat bedacht werktuigbouwkundige P. Nijhof, nadat hij een keer hopeloos had staan prutsen bij het metselen van een muurtje. Hij bedacht er meteen een aangepaste voegspijker bij.

octrooi

nummer: 1009848 uitvinder: P.J. Nijhof octrooihouder: Technisch Bureau Nijhof, Ermelo

Stootvoegen met specie vullen is een heel geklungel, ondervond P. Nijhof. Om de stenen niet te besmeuren, moet met heel droge specie worden gewerkt, maar dat komt de sterkte van de voeg weer niet ten goede. Bovendien moet je voortdurend bukken om een nieuw bolletje specie te pakken, wat al gauw rugklachten oplevert. De werktuigbouwkundig en elektrotechnisch ingenieur, die in het dagelijks leven producten ontwikkelt voor de medische en confectie-industrie, besloot er een speciaal voegblik voor te ontwerpen. Hij maakte een soort trechter met een opening precies ter breedte van de stootvoeg, waarmee je in een handomdraai de specie in de voeg drukt. Ook bij kleine binnenhoeken. Omdat je veel natter kunt werken, levert het een veel sterkere voeg op. Nijhof benaderde een fabrikant om het blik uit kunststof te vervaardigen en vond de Gamma-vestiging in Amersfoort bereid om het product op proef in de schappen te leggen. Een speciale folder legt de kopers uit hoe ze ermee om moeten springen. De proef liep goed, volgens de uitvinder.

Wennen

Ook professionele voegers betrok hij bij zijn ontwikkeling, maar die liepen niet over van enthousiasme. Dat verbaast Nijhof overigens niets. ” De verfroller werd door de beroepsschilders aanvankelijk ook met hoongelach ontvangen, maar nu gebruiken ze niet anders meer. Ze zullen er dus even aan moeten wennen.” Misschien gebeurt dat wel door de nood gedwongen, suggereert hij, omdat ze immers geen gekwalificeerd personeel kunnen krijgen. Met zijn voegblik kunnen mensen met twee linkerhanden volgens de uitvinder prachtige stootvoegen afleveren, die niet onderdoen voor het werk van een professional.

Geduld

Nijhof heeft dus nog wat geduld nodig. Zolang de besprekingen met fabrikanten en dealers gaande zijn, kunnen de blikken in ieder geval rechtstreeks bij zijn bureau in Ermelo worden besteld. Voor de doe-het- zelver heeft hij een kunststof exemplaar, dat na de klus weggegooid kan worden; de professional bedient hij met een roestvast stalen blik, voorzien van een stevige handgreep. Om ook vlak onder plafonds of regendorpels te kunnen voegen, ontwierp Nijhof bovendien een speciale voegdrukker. Over plagiaat maakt hij zich niet al te veel zorgen. Hij heeft al zo vaak met dit bijltje gehakt, dat hij zich bij machte voelde eigenhandig de octrooitekst op te stellen. Een octrooigemachtigde kwam er niet aan te pas. De tekst is dan ook opvallend helder, vergeleken met het gangbare, verhullende taalgebruik. Volgens Nijhof biedt het octrooi echter voldoende bescherming.

Reageer op dit artikel